De mussen vallen zowat van het dak. De bezoekers van ZeelandJazz laten zich gelukkig niet afschrikken door de hoge temperaturen. Op blote voeten dansen ze erop los voor de podia in de tuin van de Middelburgse Kloveniersdoelen. De avontuurlijke programmering valt goed in de smaak. Af en toe vliegen waterballonnen het publiek in. Een welkome verkoeling voor de dansende menigte. Groôs is te gast bij de laatste dag van het festival dat op 9 juni startte in Terneuzen.

 

Vanuit een zwembadje genieten van jazzmuziek

“Ook een glaasje koud water?” Bij de ingang wordt gretig gebruik gemaakt van het aanbod. De organisatie van ZeelandJazz heeft overal aan gedacht met dit warme weer. Er is zelfs zonnebrandcrème voor de liefhebber en her en der in het gras zien we uitnodigende zwembadjes. In de tuin van de Kloveniersdoelen heerst een zomerse sfeer. Benjamin Herman, als enige strak in pak, heeft zijn sax thuisgelaten en draait de beste platen uit zijn rijke vinylcollectie. Onder de parasols op het terras tegenover hem deinen de bezoekers relaxt mee op ‘Ghost Town’ van The Specials en daarna meer jazzy en soulvolle nummers. Niet veel later wordt de schaduw verruild voor een plek vooraan het Moestuinpodium waar de Funky Organizers iedereen laten springen en gillen. De jonge muzikanten gaan zelf ook los en denderen heen en weer over het podium. Aan het einde van de middag brengt My Baby de volledige tuin in vervoering met hun opzwepende ritmes en aantrekkelijke zangeres. Stilzitten is geen optie!

 

Muzikale vergezichten bij ZeelandJazz

“Dat het zó leuk is dat je het niet had willen missen.”

In het publiek herkennen we Jack van Aspert, directeur van ZeelandJazz. “Wat een cadeautje hè, dit weer?” Gehuld in zijn rode festivalshirt kijkt hij tevreden om zich heen. “Er zijn opvallend veel jonge mensen dit jaar. Jongeren en ouderen die samen dansen. Dat is toch leuk!” Met een knipoog fluistert hij ons toe: “Bij de vorige edities vielen de mensen bijna in slaap, nu gaan ze hier juist tintelend en vol energie vandaan.” Met een nieuw en jong team geven ze een moderne invulling aan het festival. Dit jaar de tweede editie in de nieuwe vorm, met locaties in Terneuzen en Middelburg. Jack: “We bieden muzikale vergezichten. Het programma bestaat niet meer uit puur en alleen jazz. Er is mooie muziek die je misschien niet zo snel zelf zou luisteren, maar als je zo’n concert eenmaal meemaakt je er wel over door blijft praten. Dat het zó leuk is dat je het niet had willen missen.” Toch zitten er een aantal echte jazzklassiekers in het programma verstopt. Jack: “Onze nieuwe programmeur Bart Gabrielse drukt zijn stempel op het programma hier in Middelburg. Wel heb ik als echte jazzfan een paar dingen ingebracht. Bijvoorbeeld de avond met zangeres Greetje Kauffeld.” Hij grijnst: “Ze staat alweer zestig jaar op het podium. Dat is meer mijn categorie.”

ZeelandJazz door het jaar heen

“We begonnen het eerste festivalweekend met concerten in Porgy en Bess in Terneuzen. Daar kan zo’n 200 man binnen. Veel kleiner dan hier bij de Kloveniersdoelen. Zo’n andere sfeer vraagt om een andere programmering. Shirma Rouse was bijvoorbeeld echt een feestje! Ze is gewend om voor grote zalen te zingen, maar kan dit ook. De zangeres is heel direct en maakte gelijk een band met het publiek.” Als het aan de directeur ligt, wachten we niet een heel jaar tot ZeelandJazz opnieuw plaatsvindt. Jack: “Ik verwacht dat we na het festival vrij snel om de tafel gaan met onze samenwerkingspartners zoals De Drvkkerij, Podium de Spot en de Kloveniersdoelen. Het zou geweldig zijn als we iedere maand of twee maanden een programma kunnen neerzetten. Een mooie opmaat naar het volgende festival.”

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen