Vraag en antwoord

 • Wat is Groôs op Zeêland?

  Groôs is een website vol verhalen voor én over trotse Zeeuwen en liefhebbers van Zeeland. Echte pareltjes: grappige, ontroerende en verrassende verhalen in woord en beeld. Mel: “Er gebeurt in Zeeland zoveel meer dan je misschien denkt. Door Groôs leren wij de eilanden ook beter kennen. We komen nu echt overal.” Kim: “We hopen dat onze fotoreportages en interviews Zeeuwen nóg trotser maakt op hun provincie. En de niet-Zeeuwen? Die verrassen we met al het moois dat we hier te bieden hebben. Een beetje jaloers zijn mag!”

 • Wat betekent ‘groôs’?

  1) Trots
  2) Apetrots

  Groôs is een oud-Hollands woord voor trots. Een vergeten woord? Zeker niet! In tegenstelling tot veel provincies in Nederland hoor je het in bepaalde delen van Zeeland nog vaak. Groôs wordt in Zeeland meestal uitgesproken als ‘hroas’.

 • Wie zijn de makers van Groôs op Zeêland?

  Zeeuwse harten en een hart voor Zeeland. Kim en Mel van Zweeden zijn geboren en getogen in het Zuid-Bevelandse Kapelle. Net als bij oud-dorpsgenoot Annie M.G. Schmidt kriebelde het om een kijkje te nemen buiten de provincie. Na het afronden van hun opleiding Communicatie aan de Hogeschool Zeeland gingen ze dan ook op onderzoek uit. Zo verkenden de zussen Amsterdam, Rotterdam, Mechelen en Londen. Toch maakt niets ze zo gelukkig als de Zeeuwse klei en zilte zeelucht. Je raadt het al. Groôs op Zeêland is uit heimwee ontstaan. Ook is het een ode aan dit prachtige stukje Nederland. Op de Over Groôs pagina vind je meer gedetailleerde informatie.

 • Wil je contact opnemen met ‘Groôs op Zeêland’?

  Om in contact te komen met Kim en Mel kun je het beste een e-mail sturen. 

Maandelijks Zeeuwse pareltjes in je mailbox?