De Zeeuwse zusjes hebben een voorliefde voor monumentale panden. De Kloveniersdoelen in Middelburg (uit 1607!) behoort tot de favorieten. We kunnen niet kiezen: is de buitenkant of juist de binnenkant mooier? Kim en Mel aten er taart én bleven hangen voor een film.

 

Middelburg op de kaart

Producten van lokale ondernemers op de kaart. Het komt nog te vaak over als een ‘hippe zet’. Het is niet oprecht, sluit niet goed aan. Bij de Kloveniersdoelen lijkt het juist heel vanzelfsprekend. Zo herkennen we bij binnenkomst in het grandcafé meteen stadstuinwinkel Plantaardig uit de Zusterstraat. Er staan grote terrariumflessen gevuld met verschillende soorten mos en ander mooi groen. Bij onze koffie en thee eten we appeltaart, gemaakt door De Juf uit de Sint Janstraat. Heel subtiel: je moet het herkennen om het te zien. De volgende keer gaan we terug voor het ‘Broodje Kloof’: pastrami, bacon, chilimayonaise, gefrituurde uitjes en kimchi. Ben je op stap met een kleintje? In het grandcafé heb je voor nog geen € 2 een boterham met pindakaas, hagelslag, schuddebuikjes, kaas of ham.

Eén zaal, 95 stoelen

Na het vaststellen van de warme gele kleur op de muur (dit staat bij Kim thuis vast ook geweldig), duiken we de filmzaal in. Cinema Middelburg vind je namelijk in de Kloveniersdoelen. Iedere avond wordt er een film gedraaid en in het weekend meerdere films per dag. Verwacht geen kaskrakers die je in iedere willekeurige bioscoop kunt bekijken, maar juist arthouse films, klassiekers, kinderfilms en documentaires. Extra leuk: iedere dinsdag kun je voor € 15 aanschuiven voor het diner met als toetje een film. Vergeet niet naar het plafond te kijken als je in de rode stoel wegzakt. Welke andere filmzaal heeft er nu van zulke mooie houten balken? Juist, weer zo’n plek die je gezien moet hebben

 

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen