Zeeland taking over Rotterdam! We maken geen grapje. De Zeeuwen wonen er, werken er en openen er winkels. Groôs deed een rondje van Noord naar Zuid en stippelde zo een mooie route uit langs Zeeuwse ondernemers. Ontdek de havenstad door een stel nuchtere ogen. Sla die vette kapsalon over en eet een vertrouwde bolus.

 

‘Gewoon lekkere’ bolussen

Van Station Goes reis je in een klein anderhalf uur naar het Rotterdam Centraal Station. Op nog geen vijf minuten wandelen vanaf dit moderne bouwwerk vind je de Stadsbrasserie bij Concertgebouw De Doelen (Schouwburgplein 52). Wat er op de menukaart bij het ontbijt staat? Een goede kop koffie met een verse bolus! ‘Gewoon lekker’, noemen ze dat. Op nog eens 5 minuten wandelen kijken liefhebbers van literatuur, poëzie, kunst en fotografie hun ogen uit. Boekhandel v/h Van Gennep (Oude Binnenweg 131B) is gevestigd in een karakteristiek pand. Monique, oorspronkelijk uit Vlissingen, en haar collega’s creëerden er de perfecte verzamelplek. Tegenover de winkel staat de iconische Santa Claus van kunstenaar Paul McCarthy. Ook wel Kabouter Buttplug genoemd. Je snapt vanzelf waarom.

Design, vintage en lunchen

“Ja, ons bin zuunig!”

Naast de boekhandel vind je het Eendrachtsplein met trams richting Rotterdam-Noord. Wacht op tram 4 en stap bij de Noordsingel uit. Het Zwaanshalsgebied is een zeer geliefd stukje stad onder de locals, mede door de winkels van creatieve ondernemers. Onder hen ook veel Zeeuwen. Zo verkoopt Olga Korstanje (Zaagmolenkade 40) mooie leren tassen van haar eigen label en sieraden gemaakt door verschillende ontwerpers. Volg buiten je neus richting de mannen van Koek & Pan (Zwaanshals 430). Een uitstekende locatie om te lunchen. Hun Zeeuwse roots vind je terug in de ‘Kaas & Juun Pie’. Thomas: “We doen zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal. Dat is niet alleen het lekkerst, het scheelt ook in de kosten.” Lachend voegt hij daaraan toe: “Ja, ons bin zuunig!” Groôs was er al eerder op bezoek. Lees hier de volledige reportage. Kijk na je lunch nog even in de rekken bij Margootje Vintage (Zwaanshals 276B). De Zeeuwse verkoopt naast vintage kleding ook mooie natuurplaten of zelfs opgezette dieren en insecten. Uitgewinkeld? Neem na dit bezoek tram 4 terug richting Weena.

 

Van de Markthal tot het voormalige Tropicana

Aangekomen op het Weena? Wacht op tram 24 die je richting de Keizerstraat brengt. Waarom je hier moet uitstappen? Dat zie je gelijk zodra je de straat indraait: de Markthal. Eén van de winkels in deze internationaal geroemde hal is World of Drinks. ‘Maar die winkel hebben we toch ook in Krabbendijke, Renesse en Zierikzee?’, horen we je vragen. Dat klopt, maar de winkel in de Markthal is toch wel echt een must-see. Tip: hou net als ons het Instagramaccount van Sanne in de gaten voor de laatste nieuwtjes zoals proeverijen in de winkel. Loop na je bezoek rondom de Markthal een rondje en bezichtig de gele kubuswoningen en Middeleeuwse Laurenskerk. Vanaf hier is het overigens best een redelijke tippel richting Aloha Rotterdam, maar ook dat is de moeite waard. In de keuken van het voormalige Tropicana zwembad vind je Max uit Biezelinge. Benieuwd naar zijn verhaal en de bar met fantastisch terras? Bekijk hier de volledige reportage.

Kaapse buren met Zeeuwse roots

Daar vind je niet één maar twee fantastische zaken met Zeeuwse roots

Na een hapje en een drankje bij Aloha loop je richting het water. Niet om te zwemmen! Vanaf Boompjes 43 scheur je met een Watertaxi onderdoor de Erasmusbrug naar Katendrecht. Let op: alleen voor mensen met een sterke maag, je stuitert behoorlijk op de Nieuwe Maas. Aangekomen op ‘De Kaap’, een plek vol historie, wandel je naar het Deliplein. Daar vind je niet één maar twee fantastische zaken met Zeeuwse roots. Als je nog wat ruimte over hebt om te eten en te drinken raden we je zowel Winkelcafé De Zeeuwse Meisjes aan als Kopi Soesoe. Bij Marlies en Frederique uit Zeeuws-Vlaanderen moet je zijn voor mooie hebbedingetjes. Alles is te koop, behalve de toonbank. In het naastgelegen ‘Koffiewaroeng & Muziekkaffee’ eindig je de dag met een concertje van bijvoorbeeld een Americana singer-songwriter of een klassieke cellist. Extra tip: als je terugloopt over de Rijnhavenbrug naar de Kop van Zuid vind je daar Restaurant Las Palmas van de in Terneuzen geboren Herman de Blijker. Aan het einde van de Kop neem je bij het Wilhelminaplein tram 25 of de metro terug richting het Centraal Station. Voeten omhoog en genieten maar van een geslaagde Zeeuwse dag in Rotterdam

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen