De deur staat op een kier. “Loop maar door hoor!” Caroline van der Niet, eigenaresse van De Theetap, loopt groôs door haar pand in Zierikzee. “Waar we nu staan was vroeger de voortuin. Dit stuk is eraan gebouwd. Dat zie je nog goed verderop in de straat. Daar staan de huizen een stuk verder naar achteren. Heel erg art deco hè, de voorkant?” Groôs bekijkt binnen de twee kamers die je kunt boeken en spreekt Caroline over hoe haar Theetap tot stand kwam.

 

Authentiek én modern

“Het was altijd al mijn droom om een theehuis te beginnen, het liefst met tuin en bed & breakfast. Frank en ik begonnen elf jaar geleden met het kijken naar een geschikte plek in Zierikzee. We hebben veel gereisd, waardoor we niet altijd even hard hebben gezocht. Toen we dit huis vonden, klopte het. Dit voelde goed. De naam De Theetap had ik elf jaar terug al verzonnen. De domeinnaam ligt sindsdien vast.” Caroline lacht: “En dan gaat er nu eindelijk iets mee gebeuren!” Groôs schuift aan in de gezellige keuken, gebouwd rond 1680. Grappig is dat het monumentale huis uit verschillende bouwstijlen bestaat. Een mix van authentiek en modern. Op tafel staan zoete Zeeuwse knopen van De Man Die Bakt. Een voorproefje, want bij het ontbijt worden zijn producten geserveerd. Uiteraard met daarnaast een kopje thee.

 

Bijzondere ontmoetingen

Het runnen van een bed & breakfast is niet nieuw voor het koppel. Caroline: “We woonden eerst in een vissershuisje. Dit verhuren we via Airbnb. Logees krijgen een lijst vol tips wat ze in Zierikzee en omgeving kunnen doen waaronder de kofferbakverkoop bij Recreatieboerderij van Langeraad. De reacties zijn overweldigend, ze vinden het hier waanzinnig! De meeste mensen werken de hele lijst af.” Eén van de logees was een Duitse kunstenares. Ging ze voorheen veel naar Amsterdam, nu is ze verknocht aan Zierikzee. “Het is zo mooi wat er uit de ontmoetingen ontstaat. We gaan haar foto’s van Zierikzee in De Theetap exposeren. Je kunt hier niet alleen slapen, maar ook thee proeven, kunst bekijken en allerlei mooie spulletjes kopen. De kunst die we verkopen is van vooral lokale en beginnende kunstenaars. Het moet wel leuk en betaalbaar blijven.” In het tweede weekend van februari opent de bed & breakfast. Vanaf april kun je ook in de winkel terecht. En veel van wat je ziet is te koop: van de lampen tot het servies.

De wereld naar binnen halen

“Ik vind De Theetap een stoere naam, dat past ook bij dit huis. Een mooie theetap om neer te zetten moet ik nog vinden. Een samovar, zo’n Arabische ketel met kraantje. De meeste vind ik te kitscherig. Ik wil er één met een leuke twist.” In het hele huis ziet Groôs vondsten van verre reizen. Het stel is groot liefhebber van Azië. Boven in ‘De roze kamer’ ligt een grote stempel uit Thailand. Op de gang tussen de kamers in hangt een ingelijste Thangka (geborduurd oprolbaar wandaltaar) uit Tibet. In de suite ‘De witte kamer’ zien we op de rand van het bad een grote lepel uit Sri Lanka. Caroline: “We zijn al anderhalf jaar aan het verbouwen waardoor we geen verre reis hebben kunnen maken. Gelukkig halen we straks met de bed & breakfast de wereld naar binnen. Op het grote balkon serveren we wijntjes en thee. Ik kijk nu al uit naar alle nieuwe ontmoetingen.”

 

“We vonden een prachtige deur op zolder. Dit is nu onze keukentafel. Er moet alleen nog een glasplaat op.”

Een flinke renovatie

Het huis is in die anderhalf jaar zichtbaar opgeknapt. De kamers – die eerst ook via Airbnb verhuurd gaan worden – hebben hoge plafonds en zijn mooi afgewerkt. Door de grote ramen stroomt het daglicht naar binnen. Het uitzicht op de markt is prachtig. “De roze kamer heet niet voor niets zo. Knalroze was het, van top tot teen. Dat zie je nu gelukkig niet meer. Voordat we het huis kochten zat hier een kookstudio. We hebben de vetput in het binnenplaatsje verwijderd. Straks kunnen er mooi kruiden groeien.” Overal in het huis zie je sporen van recycling. Caroline: “We vonden een prachtige deur op zolder. Dit is nu onze keukentafel. Er moet alleen nog een glasplaat op. Ook vonden we er grote luiken. Daar hebben we een pilaar en muur mee bedekt in de winkel. De schrootjes uit de oude keuken zie je boven in de hal. Waarom weggooien als je er iets moois mee kunt doen? Het was wel hard werken hoor, maar door het reizen hebben we geleerd met obstakels om te gaan. Zo hebben we ooit 36 uur op een boot gewacht. Verbouwen is ook een kwestie van geduld. Het was heel intens. Ik ga het missen.”

Passie voor thee

Het reizen heeft ook gezorgd voor Caroline’s passie voor thee. “We hebben veel theeplantages bezocht: van Vietnam tot Sri Lanka. Thee groeit tegen de heuvels, een prachtig plaatje. Ik heb daar echt mijn smaak ontwikkeld. Het leuke aan thee vind ik dat het drinken ervan me terugbrengt naar de plaats waar het vandaan komt, naar onze reizen. In mijn winkel wil ik graag andere mensen thee laten proeven. Het wordt een gezellig hoekje. Naast wereldse theeën zorg ik voor Zeeuwse invloeden. Zo komt de honing van Imkerij Poppendamme bij Grijpskerke en hoop ik chocolade te verkopen van Chocolate Lovers uit Middelburg.” Niet alleen Caroline is druk bezig met haar Theetap. Dochter Liv heeft er ook veel zin in. “Liv hielp ons schilderen en wil graag haar eigen thee op de kaart. Ja, dat heeft ze al bekokstoofd! Het wordt waarschijnlijk iets met zoethout of earl grey met melk er in. Een echte kinderthee.”

 

“Zeeuwen stug? Dat is vast een generatieding. Die tijd is voorbij.”

Inburgeren in Zeeland

Je zou bijna denken dat het koppel geboren en getogen is in Zierikzee. Niets is minder waar. Caroline: “Ik kom uit Noordwijk en Frank uit Hellevoetsluis. Met zijn zeilboot kwamen we al weleens in Zierikzee, zijn gek op het water en het strand. We hebben eerst als test in een watersnoodhuisje bij Burgh Haamstede gewoond. Dat was zo fijn! De eerste paar jaar waren we veel op reis, maar met de komst van Liv (6 jaar) zijn we echt ingeburgerd. Er wordt gezegd dat Zeeuwen stug zijn en dat je er niet goed tussenkomt, maar daar merken wij niks van. Misschien was het ook wel een generatieding en is die tijd voorbij. Liv is een echte Zeeuw, ze groeit hier op. Voor de bevalling moesten we kiezen tussen het ziekenhuis in Goes of Dirksland. Het is het laatste geworden. Ze heet namelijk Dirks met haar achternaam. Liv Dirks, geboren in Dirksland. Hoe leuk is dat! We konden het niet laten.”

 

Kamer boeken?

De twee tweepersoonskamers zijn met een grote trap bereikbaar vanuit de winkel aan Havenpark 20. De suite is inclusief open badkamer en ontbijt en kost € 105 per nacht. Voor De roze kamer betaal je € 85 per nacht inclusief ontbijt en maak je gebruik van de badkamer op de gang. Deze is uitsluitend voor deze kamer beschikbaar. Het gezin woont aan de andere kant van het huis. Voorlopig kun je de kamers boeken via Airbnb. Binnenkort is ook de website van de Theetap online

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen