Paasweekend. Een uitstekend moment om op tulpenjacht te gaan! Al snel blijkt dat er meer Zeeuwen zijn met dit plan. De ene auto na de andere stopt aan de rand van het bollenveld bij Heinkenszand.

 

Wilde tulpen

Hoog in de bergen bij Kazachstan en Iran vind je de zogenaamde oertulp. De koude winters en koude nachten daar zijn perfect om te kunnen groeien. Eén van de meest bekende tulpenjagers uit Nederland is Wim Lemmers. Deze bollenexpert stroopte twintig jaar lang moeilijk begaanbare gebieden af, op zoek naar wilde tulpen. En hij vond ze. Soms met heel korte stelen, zodat ze dichtbij de grond de harde wind goed kunnen trotseren. De dia-collectie van Lemmers, door kunstenaar Birthe Leemeijer gedigitaliseerd, bevat de meest prachtige beelden. Mocht ze dit weer een keer exposeren, ga het dan zeker bekijken! In Zeeland groeien de tulpen onder minder slechte omstandigheden. Je hoeft geen tulpenkenner te zijn om te zien dat het ze ook hier goed vergaat.

Een pluktuin vol soorten

Al in het najaar worden de tulpen in de Zeeuwse klei gepland. In het voorjaar schieten de knalkleuren uit de grond in lange, keurige rijen. De meest bekende tulpenvelden in Zeeland zijn waarschijnlijk die in Zeeuws-Vlaanderen, onder andere vlakbij Hulst. Leuk weetje: in Yerseke, tussen de Postweg en de Breedsendijk, kun je sinds kort je eigen tulpen plukken bij de pluktuin van de familie Steketee. Dit jaar was een proefjaar. Waarschijnlijk kun je er in 2018 van april tot september terecht voor steeds andere bloemen.

Purple Prince

Ook aan de rand van Heinkenszand kijk je in de maand april je ogen uit. Aan de Oudelandseweg vond Groôs paarse en roze rijen, met heel af en toe een verdwaalde witte of rode tulp. De zussen zijn niet de enige liefhebbers met een camera bij zich. Een gezin met twee kleine kinderen loopt snel richting het veld. “Lach eens naar de camera, lach eens naar je moeder.” De kinderen hebben er geen zin in. Even verderop legt een vrouw haar beide ouders tussen de Purple Prince vast. “Willen jullie een foto van ons drieën maken? We zijn eerst helemaal naar Graauw gereden voor de tulpen! Zo mooi, hè, allemaal?” Ja, de gekleurde velden zijn een waar paasuitje voor vele Zeeuwen

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen