Een ‘Ierse verkeersopstopping’ (schapen op de weg) en de mooiste vergezichten. Groôs volgt nauwlettend de vlogs van Cathelijne de Wit-Peijs. “Hoor je mij?” Cathelijne onderzoekt de instellingen van Skype. Al gebarend met handen en voeten en ruim 1.200 kilometer tussen ons in zitten we tegenover elkaar. “Het kan zijn dat zo het beeld stilstaat. Heel erg jaren ’90 allemaal.” Gelukkig is er na twee minuten geluid bij het beeld. “Vind je het goed als ik een stukje opneem voor mijn vlog?” De tourguide die opgroeide in Middelburg vlogt erop los in Dublin en haar Wicklow Mountains.

 

De zachte g was ze snel kwijt

De eerste ‘ZeBra’ (Zeeuw-Brabander) op deze website! Cathelijne was tien jaar toen ze met haar familie naar Middelburg verhuisde. Haar vader verruilde zijn directeursfunctie bij het theater in Etten-Leur voor die van Stadsschouwburg Middelburg. Cathelijne: “We gingen naar de grote stad. Zo voelde dat echt. Etten-Leur was maar een klein dorpje. Van mijn Brabants was ik snel af hoor. Binnen drie maanden hoorde je geen zachte g meer.” Haar vader is inmiddels overleden, maar de rest van de familie woont nog steeds in Middelburg. Zo runt haar moeder Bed & Breakfast De Steenloper. Alleen oma bleef in Etten-Leur. “Mijn zus trouwde met een Belg, maar kon daar niet wennen en keerde terug met haar gezin. Mijn neefje en nichtje zijn in Middelburg geboren en de enige ‘echte’ Zeeuwen in de familie.”

Een mengelmoesje

Cathelijne woonde tijdens haar studietijd in Breda en verhuisde daarna nog vele malen. Ze woont nu alweer twee jaar in Ierland met man Remco en mopshond Puck. “Door al dat verhuizen ben ik een mengelmoesje geworden. En, als je zo vaak verhuisd bent, dan heb je eigenlijk nergens meer wortels. Ik ben nu wel aan het ‘ver-iersen’ hoor. Dat moet ook wel. Het leven is hier anders, langzamer. Als je in Nederland aan iemand vraagt hoe het gaat zeggen ze vaak ‘goed, druk’. Je moet een carrière opbouwen, mensen met kinderen werken ook, je bent onmisbaar. Zo zitten Ieren niet in elkaar. Om je een voorbeeld te geven: in Nederland kun je binnen dertig minuten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Hier duurde het vijf weken voordat alles rond was. Inmiddels ben ik eraan gewend. Ik ben nog steeds best druk, maar dan ‘Iers-druk’. Remco ging meteen in de chillmodus. Hij gaf zich er gewoon aan over.”

 

Van afwasser tot tourguide

Haar eerste baantje was in de afwaskeuken van haar vaders schouwburg. Later verruilde ze het schort voor een grote glimlach bij de kassa. Cathelijne: “Ik ben daar tijdens mijn studie blijven werken. Nog steeds zie ik weleens mensen in de stad lopen die ik denk te kennen, maar eigenlijk niet ken. Die kwamen vast kaarten bij me kopen.” Na haar afstuderen werkte ze in de marketing en communicatie. Leuk, maar niet haar passie. “Eigenlijk is dat reizen, maar dit vind ik heel flauw. Is dat niet iedereen zijn passie? Toen we naar Ierland verhuisden wist ik niet goed wat voor werk ik wilde gaan doen. In ieder geval niet meer veertig uur per week op kantoor zitten. Ik ben een ondernemend typje, wilde altijd al voor mezelf beginnen. Toen ik vrienden en familie als een soort tourguide rondleidde, wist ik het. Ik hou erg van Ierland en wil die liefde graag delen. Het is zonde dat het niet in de top tien van de meest populaire vakantiebestemmingen van Nederlanders staat. Kijk, als je liever op het strand wil liggen, dan moet je inderdaad naar Spanje. Dat kan hier maar twee dagen per jaar.”

“Toen ik vrienden en familie als een soort tourguide rondleidde, wist ik het.”

 

Onbevangen en enthousiast

Cathelijne begon met wandeltours door de natuur van Wicklow. Al snel vulde ze dit aan met Dublin. In de stad bleek een enorme vraag naar Nederlandstalige gidsen. “Eerst deed ik het niet, je moet zoveel kennis hebben. Ieder gebouw in Dublin heeft een hele geschiedenis. Toen ik toch studeerde voor een kleine tour, wilde ik steeds meer weten! Deze tours verkopen nu het beste. Van een tour voor een echtpaar tot een bus met 45 personen. Bij dat laatste loop ik als een Moeder de Gans met zo’n McDonald’s-achtige headset rond.” Het liefst houdt Cathelijne het bij de kleinere tours met meer interactie. Ze vraagt dan naar persoonlijke interesses en verwerkt dit in de wandeling. Zo weet de gids inmiddels alles over U2 in Dublin en waar je moet zijn voor moderne architectuur. “Mensen stellen veel vragen. Ook over mijn privéleven. Soms vragen die ik zelf nooit zou stellen! Toch geef ik antwoord, ik ben een open boek. In reviews lees ik terug dat mensen dat waarderen: de onbevangenheid en mijn enthousiasme. Door het vloggen is de lijn tussen privé en werk ook vervaagd. Ik begon hiermee als update voor familie en vrienden thuis, maar ja, alles staat online. Klanten weten hoe mijn huis eruitziet. Kan ik net zo goed antwoord geven.”

In 2017 weer meer natuur

Haar klanten komen uit heel Nederland. Dit jaar komt er zelfs een groepje voor de tweede keer om op pad te gaan door de natuur. Dat is ook waar Cathelijne zich in 2017 meer op gaat richten: de natuur. Dat vindt ze namelijk het allerleukst. Ze noemt het zelfs de kracht van Ierland. “We wonen nu middenin de Wicklow Mountains. Je loopt tussen de bergtoppen. Zo gaaf! Ik stop regelmatig om te kijken naar het uitzicht. Je hebt er geen spectaculair goede conditie voor nodig. Het is geen Mount Everest. Ook regent het niet altijd, zoals velen denken. Het weer is vooral onvoorspelbaar. Zo was ik eens met een groep aan het wandelen, heerlijk in de zon, toen ik een berichtje kreeg van Remco. Of we nog leefden? Bij hem was het namelijk alsof de wereld verging. Ik zeg nooit af bij slechte weersvoorspellingen. Soms voorspellen ze slecht weer, maar blijkt het juist prachtig te zijn. Wel heb ik het een keer meegemaakt dat het in de ochtend 22 graden was. Heel warm voor Ierse begrippen. Remco en ik besloten een tocht te maken. Op tweederde kwam er een flink pak mist over de bergtop rollen. We zagen niks meer, maar terug was geen optie. Op zo’n moment is het een kwestie van goed navigeren met je kompas en kaart. Het voelde alsof het vroor. Later liepen we onder de wolken. Daar was het juist heel benauwd. Je hebt hier echt ‘four seasons in a day’.”

“We wonen nu middenin de Wicklow Mountains. Je loopt tussen de bergtoppen. Zo gaaf!”

 

Geen bitterballen bij de vrijdagmiddagborrel

Ierland valt volgens de gids best te vergelijken met Zeeland. “Zeeuwen zijn meer buiten. Even het bos in of naar het strand. Ze zijn meer bezig met de natuur. Dat is in Ierland ook zo. Al vriest het, ze lopen nog steeds buiten en in hun korte broek. Wat ik niet snap is dat ze hier geen terrassen hebben zoals wij die kennen. Er zijn beer gardens, maar daar ga je eigenlijk niet lekker zitten. Dat is voor de rokers bedoeld. Het terras in Middelburg in de zomer, daar kan ik echt van genieten. Ook zo fijn is de Drukkerij. Ik kijk daar altijd even wat Nederlandse schrijvers hebben uitgebracht.” We vragen wat Cathelijne verder mist van Zeeland. Ze twijfelt geen seconde: “De Albert Heijn XL in Vlissingen! Ik heb inmiddels wel vrede met het supermarktaanbod hier, maar toch is het fijn om vertrouwde Nederlandse producten te kopen. Al is het niet zo extreem dat we in Ierland bitterballen voor de vrijdagmiddagborrel laten bezorgen. En strandtenten. Die kent Ierland niet, ondanks dat ze wel prachtige standen hebben. Met slecht weer een stuk wandelen en dan in een strandtent zitten met warme chocolademelk. Dat mis ik hier.”

 

Boek een Witty Walk

Op pad met Cathelijne? Tijdens haar Witty Walks leert ze je met alle liefde het oosten van Ierland kennen. Volg samen de Wicklow Way, ontdek de kustlijn of proef whiskey in Dublin. Alvast kennis maken? Bekijk haar vlogs op YouTube

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Cathelijne de Wit-Peijs
Delen