De prachtige deur en kozijnen in rood met wit trekken onze aandacht. Daar moeten we naar binnen! Natuurlijk waren we ook al getriggerd door alle foto’s op social media, die we de afgelopen weken voorbij zagen komen. Het Koffiepand in Middelburg opende in oktober en is nu al een groot succes. Groôs snapt wel waarom. Een klein verslag!

 

Vegan chocolademelk

Bij binnenkomst worden we hartelijk onthaald door Esther Treurniet. Met een grote glimlach staat ze bij de bar. Na een aantal jaren in Utrecht te hebben gewoond, is ze teruggekeerd naar haar Middelburg. “Ik wilde heel graag zoiets als dit starten, maar in Utrecht is dat financieel echt niet leuk meer. Dan heb je wel zo’n groot startkapitaal nodig. Hier in Zeeland is dat toch makkelijker.” Samen met partner Thijs Afink (ThijsTea) maakt ze haar droom waar aan de Korte Geere 19. “Wil je een gewone chocolademelk of de vegan versie?” Niet veel later sipt Kim van een lekker mengsel van havermelk met cacao en agavesiroop en geniet Mel van een kop cappuccino van White Label Coffee. Onderuitgezakt in een oude treinbank vieren we onze vrije dag. De houten banken zitten heerlijk. Esther: “Gaaf hè? Ze komen uit België.”

Wentelteefjes van suikerbrood

“Dit is een tip voor jullie volgende ronde!”

Op de menukaart van Het Koffiepand vind je een mix van biologische en vegetarische gerechten. Eigenlijk willen we alles proeven, maar als groot tosti-fans voelen we ons verplicht deze eerst uit te proberen. Een tosti kaas met kruidenkaas en een tosti avocado met geitenkaas worden voorgeschoteld. Als we onze tanden erin zetten wandelt Esther voorbij met twee borden vol ander lekkers. “Dit is een tip voor jullie volgende ronde!” Verlekkerd kijken we naar het brood met gerookte zalm en de wentelteefjes van suikerbrood. Het eerste mooi opgemaakt met radijsjes in het zuur. En het suikerbrood? Dat komt helemaal uit Ameland. Gelukkig is wat op ons bord ligt ook fan-tosti’s. We twijfelen nog even of we een cheesecake met Zeeuwse boterbabbelaar bestellen, al kun je ons eigenlijk al naar buiten rollen.

 

Fijne gitaarmuziek

Achter ons zit een verliefd stelletje verstopt in een hoekje. Bij het tafeltje aan het raam neemt een moeder met haar dochter plaats. Het Koffiepand is zo’n café waar je de hele dag wil blijven zitten. De sfeer is gemoedelijk en Esther en haar collega’s zijn onwijs vriendelijk. We luisteren naar de fijne gitaarmuziek van The National en andere indierockbandjes. Als we ons eindelijk los weten te maken uit de treinbankjes, verkennen we ook de bovenverdieping. Nog zo’n aangename plek! Net als beneden is het er ontzettend tof ingericht. Volgens Esther een nieuwe lievelingsplek van veel studenten in Middelburg. Even verlangen de zussen van Groôs terug naar hun studietijd, toen ze nog een opleiding volgden bij de Hogeschool Zeeland. De eerstvolgende vrije dag, zitten we hier gewoon weer

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen