De zon schijnt en we hebben dorst! De Zeeuwse zussen struinen door de altijd drukke hoofdstraat van Domburg. Het is hier zien en gezien worden. Na een korte parade duiken we de Domburgsche Bier en Melksalon in. “Hebben jullie zin in zelfgemaakte limonade? Met of zonder prik?”

 

Omringd door hebbedingen

Terwijl Kim de zelfgemaakte limonade aanpakt, nipt Mel van een heerlijke cappuccino. Het is zo’n typische relaxte zondagmiddag. Het is gezellig druk in de salon, zowel binnen als buiten. Mensen lopen in en uit. We luisteren naar jazzmuziek, horen de koffiemachine pruttelen en bespreken de afgelopen week. Dat laatste volgt pas zodra we onze ogen tegoed hebben gedaan aan de omgeving. Bij de Domburgsche Bier en Melksalon word je omringd door fijne hebbedingen. We bekijken de kopjes, bekers en glazen met bijzondere motieven en in pasteltinten en bedenken wie we deze cadeau kunnen geven. Of kopen we het voor onszelf?

Absoluut niet zuinig

Na het zien van de menukaart besluiten we ook te lunchen in deze fijne zaak. Gaan we voor het biologische ontbijt (dat je tot 17.00 uur kunt bestellen!), de maissoep met gepofte paprika of de American pancake met siroop en spek? Het notenrozijnbrood met geitenkaas, jam en rucola heeft ook onze aandacht, net als de smoothie bowl met granola, aardbei, rode biet, banaan, vanille en yoghurt. We kiezen uiteindelijk voor iets simpelers: een tosti. De smaak is echter allesbehalve simpel. Tussen dikke bruine boterhammen van Bakkerij Zonnemaire zit een flinke laag oude kaas. Ernaast staat een potje vol romige mangochutney. Bij de Domburgsche Bier en Melksalon zijn ze absoluut niet zuinig.

Moderne versie met nog altijd bier en melk

“Draußensitzen?” Aan de toonbank wordt in vloeiend Duits met andere klanten gekletst. We geven de Duitse toeristen geen ongelijk om buiten te gaan zitten. Het is een heerlijke lentedag. Langs een groot portret van Louis Armstrong aan de muur loop je richting de tuin. Tussen de lage muren, gemaakt van prachtige oude stenen, zit je in het zonnetje en smul je van het lekkers dat de salon je biedt. Kon je honderd jaar geleden (1911) op de hoek van de Zuidstraat en de Markt terecht voor een biertje en melk, zo genieten we vandaag de dag van de moderne versie. De flessen melk hebben plaatsgemaakt voor smoothies met amandelmelk en de tap voor flesjes van populaire lokale bierbrouwers zoals Emelisse. Een plek om te blijven koesteren

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen