Jessy Korshuize werd geboren in Vlissingen, groeide op in Oostkapelle, woonde met haar familie op Curaçao, maakte een uitstap naar de Randstad en keerde uiteindelijk terug naar Zeeland. Groôs is te gast bij familiebedrijf en theetuin Het Kaslokaal dat in 2019 opende. En bij Jungle Books, de groene giftshop van Jessy en haar partner Maarten van der Mark. Een reportage over duurzaam ondernemen, de meest gefotografeerde kippen van Zeeland en ontspannen tussen het groen!
Omgebouwde tuinderskas
In coronatijd bezoeken we, met onze maskers op, Het Kaslokaal en Jungle Books. De voormalige tuinderskas is vanbinnen bekleed met hout. Het zorgt voor een prachtig licht. Jessy loopt in de winkel vrolijk op ons af: “Welkom! Mooi hè? We hebben het zelf gemaakt, een natuurlijk systeem. Het werkt heel goed voor de planten en houdt de ergste warmte buiten.” De winkel staat vol prachtige boeken, maar ook kaarten, planten en andere groene cadeaus. Jessy is de middelste van drie zussen. Bijna allemaal werken ze in het familiebedrijf. “Mijn oudste zus komt uit de horeca,” vertelt ze. “Het Kaslokaal is haar domein. Zelf heb ik veel ervaring met boeken. Ik werkte hiervoor in boekhandels en bij Uitgeverij Lemniscaat. Mijn jongere zus woont in Leiden en komt gewoon gezellig langs.”














Ontspannen sfeer
Het tuindersbedrijf stond meer dan 10 jaar leeg. De vorige eigenaren wilden het alleen verkopen aan mensen met een goed plan. Jessy: “De boel platgooien en huizen bouwen kan iedereen. Mijn vader kwam zo’n vijf jaar geleden met dit idee.” Inmiddels is de voormalige tuinderskas omgebouwd tot een fijne plek waar iedereen welkom is. “Het sfeertje is inderdaad heel relaxt. Je hebt de ruimte en mensen kunnen ontspannen rondlopen in de grote tuin achter de kas. Je bent er echt even uit. Het Kaslokaal is erin gebouwd, dat is het horecagedeelte. Vorig jaar hebben we de winkel, Jungle Books, eraan toegevoegd.” Samen met partner Maarten bestiert Jessy zoals ze dat zelf zo mooi zegt deze “giftshop van Het Kaslokaal”. Jessy: “We vormen een superleuke combinatie met de theetuin en sluiten goed op elkaar aan.” Vader Jaap loopt langs: “Als je de ontspannen sfeer gelijk oppikt, dat je je niet opgejaagd voelt, dan hebben we ons doel bereikt. Wees welkom!”
Eigen onderdeel in een groter geheel
Maarten voegt zich bij ons. Hij komt oorspronkelijk uit Voorburg. Maarten: “Als we tijd over hadden dan waren we hier in Oostkapelle om te helpen. Dat varieerde van klussen tot achter de bar staan. Iedere keer als we weer naar huis in de Randstad reden, langs de grauwe Botlek, dan hadden we spijt. Ik vind het hier zoveel mooier. Gelukkig kan ik goed opschieten met de anderen. Dan durf je die stap ook te zetten. En Jungle Books is echt ons domein. We zijn onderdeel van een groter geheel.” Soms zien ze elkaar een hele dag niet. Maarten: “Het is zo groot. Je loopt best afstanden!”










Werken mét de natuur, niet tegen de natuur
Maarten beheert de moestuin. “Ik ben een voorstander van permacultuur. We laten het lekker groeien. We werken met de natuur, niet tegen de natuur.” Hij wijst naar onkruid dat tussen de groenten staat. “Dat mag gewoon. Onkruid halen we niet weg. De bloemen komen vanzelf op en de kikkers springen er vrolijk tussendoor. Dat is gelijk onze natuurlijke bestrijding. In de zomer hebben we hier lekkere tomaten. Onbespoten en in alle kleuren van de regenboog. De aardbeien komen er zo ook weer aan. Tuinbonen en sperziebonen. In Het Kaslokaal wordt ermee gekookt. De eetbare bloemen gaan in de salades en op de taarten. We gooien niks weg.” Achter ons staan een aantal stevige fruitbomen. Maarten: “En ze geven goed fruit. Perziken, nectarines – mooi steenfruit. En ook vijgen, die bomen staan er al zeker dertig jaar. Ik vind het heerlijk om hier te schoffelen en ons eigen eten te verbouwen.” De stekjes die je in de winkel kunt kopen, zijn ook door Maarten gekweekt. Als je hem zo gepassioneerd bezig ziet, is het moeilijk voor te stellen dat hij ruim tien jaar een kantoorbaan had. “Hele dagen achter de computer. Of ik dat mis? Nee!” Met een grijns: “Ja, dat mag je opschrijven.”
CO2-neutraal werken
Ze proberen een zo groen mogelijk bedrijf te zijn. Maarten vertelt bevlogen: “We hebben vierhonderd zonnepanelen en proberen binnen een paar jaar CO2-neutraal te werken. We gebruiken het regenwater en geen gas. In de winter gaan de palletkachels aan op de plekken waar mensen zitten. De wc’s worden binnenkort, dat moeten we nog regelen, doorgespoeld met het water uit het bassin in de tuin.” Het snoeiafval uit de moestuin en tuin gaat naar de kippen. Maarten: “En hun eieren gaan weer naar Het Kaslokaal voor de taarten. Of naar Jungle Books om ze in de winkel te verkopen. Jessy: “De cirkel rondmaken, daar streven we naar! Dat is de filosofie van ons bedrijf.” Als Jessy vertelt over de lokale samenwerkingen glundert ze. “Al onze theeën komen van een leverancier uit Oostkapelle. Ze hadden vroeger een theewinkel in Nijmegen. Het samenstellen van de thee gaat echt heel goed, dat doen we samen. Verder gebruiken we meel van de molenaar uit Oostkapelle en hebben we één keer per jaar een plantenmarkt van de lokale bloemist. We hopen ook eens een boerenmarkt met lokale ondernemers te organiseren.”
Een gigantische tuin vol zithoekjes en gezellige kippen
We lopen met Jessy de tuin in. Die is gigantisch en wordt onderhouden door haar moeder en een tuinvrouw en tuinman. De sierkippen volgen ons een stukje. Jessy grapt: “De meest gefotografeerde kippen van Zeeland.” De kippen zijn heel vriendelijk en goed met kinderen. Jessy: “De grijze kip heb ik meegenomen uit Leiden. Een oudje, ze is al zes jaar.” Lachend: “Ze heeft een goede relatie met de haan en komt hier helemaal tot bloei. Een soort tweede leven!” Overal zijn plekken om te zitten. Jessy: “Of je neemt een picknickkleedje mee en maakt je eigen plek.” Achterin vinden we een kalkoen die omringd wordt door legkippen. Moeder Janny loopt de ren in: “Ze leggen iedere dag een hele berg. Handig voor de taarten en leuk om te verkopen in de winkel.” Verderop staan bijenkasten. De honing wordt, als er genoeg is, geserveerd bij de thee en in de winkel verkocht. We lopen langs een pompoenveldje en de beroemde schommel waar iedereen foto’s van zichzelf maakt voor op Instagram. Jessy: “Ik heb geen moment spijt gehad om hierheen te verhuizen. Voorheen maakte ik lange dagen en was ik uren aan het forenzen. Nu pak ik de fiets. Ik heb veel meer aan m’n dag.”










Toekomstplannen
De afgelopen weken heeft de familie iedere dag gewerkt. Jessy: “Heel druk, maar we zijn dankbaar dat het zo loopt. We verhuren ook een vakantiewoning dat tegen Het Kaslokaal aan ligt. Voorheen vooral aan Duitsers. Sinds corona zijn er veel Nederlanders die op zoek zijn naar een mooie vakantie in eigen land. We ontvangen opvallend veel Amsterdammers.” We vragen naar de toekomstplannen van de familie. Jessy: “De komst van onze baby in augustus! Verder zijn we vooral blij als er straks na corona geen gekkigheden meer op ons pad komen. En ik hoop binnenkort weer te mogen organiseren. Denk aan een slowfoodavond waarin we eten aan de hand van een kookboek uit de winkel, yogalessen in de tuin, bruiloften, voorlezen tijdens de Kinderboekenweek en dat scholen weer kunnen langskomen. Daar kijk ik naar uit!”
Foto’s Mel van Zweeden