Woonachtig in Rotterdam, maar nog altijd vol van haar Zierikzee. Ilse Hardon, eigenaresse van het populaire Breakfast in Rotterdam HQ, deelt met Groôs haar favoriete locaties uit de Zeeuwse monumentenstad.

 

Van succesvol Instagramaccount tot eigen all day breakfast bar
“Twee jaar geleden bleek ik dezelfde droom te hebben als mijn collega Phuong Tran. We werkten toen nog bij Bibliotheek Rotterdam en zijn gelijk om tafel gegaan om het te realiseren.” Er volgden een buurtonderzoek, een Instagramaccount waardoor een groot netwerk ontstond en uiteindelijk een eigen zaak waar je de hele dag kunt ontbijten. Ilse: “Ik heb vaker in de horeca gewerkt, onder andere in Zierikzee waar ik vandaan kom, en krijg vaak te horen dat ik een leuke gastvrouw ben.” Lachend: “Kijk, ik heb echt weleens een cappuccino in iemand z’n tas gegooid, maar dat ging altijd gepaard met een grote glimlach.”

 

Geboren en getogen in Zierikzee
Ilse praat accentloos, er valt geen spoortje Zeeuws te ontdekken. Ilse: “Dat komt denk ik omdat mijn ouders geen Zeeuwen zijn. Aan mijn moeders kant kwamen ze uit de omgeving van Yerseke, maar mijn ouders zelf zijn buiten de provincie geboren en opgegroeid. Voor mijn vaders werk zijn we in Zierikzee terechtgekomen. Toen ik daar nog in restaurant ‘t Genot werkte praatte ik ook anders dan mijn collega’s.” Gasten wilden altijd raden waar Ilse vandaan kwam. Het Gooi was een veelgehoorde gok. “En ik ben gewoon geboren en getogen in Zierikzee!”

Het roer om
Met het opbouwen van haar all day breakfast bar Breakfast in Rotterdam HQ is er weinig vrije tijd. Ilse: “Het is echt heel erg druk en de vrije uren zijn beperkt. Het is moeilijker geworden om even naar Zeeland te gaan. Gelukkig komen mijn vrienden uit Zierikzee ook hier langs!” Begin januari nam Ilse ontslag bij de bibliotheek en vanaf april gaat het roer om. Dan is de zaak 6 dagen per week geopend. Ilse: “We gaan van parttime naar fulltime en eens in de maand zijn we ook op zondag open. We zijn maar met z’n tweeën, dus het wordt best pittig.”

 

Uniek stukje Zeeland
Als er dan toch vrije tijd is, struint Ilse graag door haar oude stad. “De Melkmarkt met onder andere de Zeeuwse Hemel vind ik een van de leukste straten van Zierikzee. Roekoekoe zit er ook, daar kom ik graag. Het is van mijn oud-klasgenoot Eline en haar man. Dat soort tentjes vallen in Zeeland meteen op. De Melkmarkt komt uit op een pleintje dat ook wel Montmartre wordt genoemd. In weekenden en met lekker weer zijn er schilders aan het werk. Superleuk! Toen ik er nog woonde was dat niet het geval. Er is sindsdien echt geïnvesteerd en het maakt Zierikzee uniek. Verder vind ik de hele dijk een tip waard. Die komt helemaal uit bij de Schelphoek.” Twijfelend: “Of zelfs nog verder, dat zou ik moeten opzoeken. Volgens mij zou je van Bruinisse naar Zierikzee kunnen fietsen. Het is mooi aangelegd en je kunt er zeehonden zien.”

“Weer of geen weer: heel Zierikzee zit daar in het weekend.”

 

De beste pizza van Zierikzee
De ene tip na de andere volgt. Ilse: “De Oude Haven met het ophaalbruggetje. Dat is een van mijn favoriete plekken in Zierikzee. Sinterklaas komt er ieder jaar aan. Ook hebben we er een keer een hele avond en nacht gestaan als figurant. De film Michiel de Ruyter werd toen opgenomen. Grappige ervaring! En vroeger zat er een leuke winkel met allemaal mooie interieurspullen en verf. Dat is verhuisd naar het Havenpark: Mien Domus.” Het gesprek met Ilse gaat al snel weer over eten. “Voor pizza in Zierikzee moet je naar De Pizzeria. De man van een goede vriendin werkt er in de keuken. Echt goed! En ze hebben een supergroot overdekt terras. Weer of geen weer: heel Zierikzee zit daar in het weekend.”

Mooie mannen in de stad
Ilse: “Het beste café van Zierikzee? Dat is Café de Biet natuurlijk, officieel zelfs het beste café van Nederland, en dat is meer dan terecht. Eerst gingen we veel op stap in Renesse, maar toen we dat ontgroeid waren kwamen we eigenlijk altijd in de Biet. Zeker met de Havendagen en de Deltaweek moest je er zijn. Tijdens de Deltaweek waren er allemaal zeilers in de stad, allemaal mooie mannen.” Met een knipoog: “Super interessant natuurlijk. Hengeltje uitgooien!”

Een beetje Zeeland in Rotterdam dankzij de Zeeuwse Branding

 

Zeeuwse koffie op de kaart
Over lekkernijen gesproken: op de kaart van Breakfast in Rotterdam HQ geen lekkernijen zoals Zeeuwse bolussen, maar wel goede Zeeuwse koffie. “Rob (Clarijs, Zeeuwse Branding) ken ik goed, hij komt ook uit Zierikzee. We mochten zijn blend voor Café de Biet uitproberen. Inmiddels is hij hier vaak voor de koffie en hebben we nu een eigen Breakfast in Rotterdam blend. De keuze voor een samenwerking met Rob was makkelijk: hij is een goede barista, staat op elke wedstrijd te shinen en de kwaliteit van de koffie is goed. In Rotterdam wordt veel Man Met Bril Koffie of Giraffe Coffee geschonken: de lokale merken. Het is leuk om iets exclusievers te hebben en onze klanten zijn er blij mee. We verkopen ook zakken voor thuis.” En zo haalt Ilse toch een beetje Zeeland in huis als er geen tijd is om naar geliefde Zierikzee te rijden

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen