Het is nog vroeg als we aan boord klimmen in Wolphaartsdijk. “Dan zijn we mooi voor de drukte op de Oosterschelde.” De Zeeuwse zussen mogen het laatste weekend van augustus met familie mee uit varen. Het is een prachtige zeilboot van 32 voet. Samen bepalen we de route voor die dag. Ons doel? Zeehonden spotten! Ook willen we de Zeelandbrug van dichtbij zien.

 

Zeehonden spotten

Omdat er weinig wind is, beginnen we de route met de motor aan. Heel relaxed glijden we door het water op weg naar de sluis. Voor veel zeilers een spannend moment. Je wil natuurlijk niet met je boot tegen de harde sluismuur botsen of tegen een andere boot. Het is even hard werken, maar we liggen al snel op de juiste plek. “Kijk, een zeepaddestoel!” Rond de boot zwemmen grote witblauwe kwallen. Eenmaal door de sluis hebben we de wind in de zeilen. Op naar de Katseplaat! In de verte zien we de dikke lijven al in het zonnetje liggen. We blijven met de boot op gepaste afstand. Via de verrekijker tellen we wel zeventig zeehonden. Groot en klein, beige en donkerbruin, zwemmend in het water of juist hobbelend over het zand. Wat zijn ze groot! En, gelukkig staat de wind niet onze kant op. Er schijnt nogal een sterke geur rond de mooie robben te hangen…

Lichtgevende Zeelandbrug

Terwijl we richting de Zeelandbrug varen, genieten we van een kop koffie met versgebakken bolussen. Ondertussen frissen we onze kennis op met wat handige zeiltermen. Stuurboord en bakboord kenden we al. Bij ‘grootschoot’, ‘in de wind’ en ‘fok’ hadden we wel wat extra uitleg nodig. Dan komt de Zeelandbrug in beeld. Zo in de felle zon lijkt het wel alsof hij licht geeft. Een indrukwekkend gezicht! Motorboten scheuren voorbij, duiken onderdoor de brug, en veroorzaken enorme golven. We leren al snel dat je je dan goed moet vasthouden. Andere zeilboten passeren ons op hun gemakje, we zwaaien hartelijk naar elkaar. “Eigenlijk hoort alleen de kapitein te zwaaien, maar iedereen doet het.” Op de terugweg richting Wolphaartsdijk zien we in de verte dat de sluis opengaat. Snel zetten we de motor aan en sluiten we aan in de rij. Een Franssprekend stel knoopt hun zeilboot aan de onze terwijl we wachten tot we verder kunnen varen. Eenmaal aan wal hebben we nog een klein beetje last van zeebenen. Wat was het een mooie tocht! Zeeland vanaf het water, Zeeland op z’n mooist.

Tip: heb je geen zeilboot, maar wil je toch het water op? In Wolphaartsdijk kun je bij De Zuidschor een sloep huren

Tekst en foto's Kim van Zweeden
Delen