Op de fiets door Walcheren kun je er niet omheen. Langs akkers vind je vele kleurrijke bloemenranden. Een initiatief van de agrarische vereniging Natuurlijk Walcheren. Extra leuk is dat je met een BloemenPlukBon je eigen boeket langs de kant van de weg mag samenstellen! Groôs ging op pad in Biggekerke en kwam met een prachtige bos thuis.

 

Bloemenranden zaaien

Een bloemenzee langs fietspaden en wegen. Wat er groeit zijn eenjarige bloemen zoals gipskruid, zonnebloemen, klaprozen, korenbloemen, lupines en chrysanten. Meestal kun je beginnen met plukken vanaf half juli, maar eigenlijk zijn de randen in augustus op z’n mooist. En, met een beetje geluk kun je er tot de herfst terecht! Het is niet alleen een mooi zicht, maar ook nog eens heel nuttig. De bloemenranden bieden namelijk beschutting en voedsel voor insecten, vogels en andere dieren. Deze eerste tijd helpen onder andere de bijen en vlinders de boer een handje. Ze bestuiven de gewassen en eten de schadelijke bladluizen op. In het najaar krijgen bloemen zaden. Dat trekt andere dieren aan en dan vooral vogels. Fazanten, vinken en puttertjes zijn er dol op. Als je gaat plukken, hou dan ook rekening met de dieren. Er moet natuurlijk nog wel wat voor ze overblijven.

Zelf je bosje bloemen plukken

Alweer tien jaar bestaat de BloemenPlukBon. Een manier om mensen te betrekken bij het Walcherse platteland. Je moet namelijk echt met je voeten in de Zeeuwse klein om je eigen boeket samen te stellen. Als je eenmaal op het land van de boer staat, kun je meteen kijken wat daar allemaal gebeurt. Zie je met eigen ogen hoe de boerengewassen uit de grond schieten. Met de bon kun je plukken in dorpen zoals Vrouwenpolder (Noorddijk), Biggekerke (Bergweg), Arnemuiden (Veerseweg) en Oostkapelle (Zwanenburgsepad). Op de website van Natuurlijk Walcheren vind je alle locaties én kun je in de webshop de bon online aanschaffen. Liever de bon onderweg kopen? O.a. bij Imkerij Poppendamme kun je hiervoor terecht. De opbrengst van de bon gaat in het aankopen van zaden voor het volgende jaar. Zo kunnen we ook in 2018 weer genieten van een bloemenzee

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen