Op maar een paar kilometer afstand van Middelburg vind je een oase aan rust, bloemen en heel veel honing. Groôs bezoekt Imkerij Poppendamme en leert meer over de bezige bij. Fietsers rijden af en aan om de insecten in actie te zien, een kop koffie in de tuin te drinken of een cadeautje in de winkel te kopen.

 

Doelgericht van bloem naar bloem

Geen imkers in grote witte pakken of kasten vol bijen in het zicht. Bij Imkerij Poppendamme is het in de tuin best even zoeken naar een bij. Af en toe zoemt of vliegt er één voorbij. Op het eerste gezicht ziet het er heel relaxed uit. Laat je echter niet door het idyllische plekje in de maling nemen. Er wordt hier hard gewerkt! De bijen zoeven doelgericht en snel van de één naar de andere bloem. Met hun pootjes klemmen ze zich heel behendig vast aan de bloemblaadjes en vliegen weer verder. Ze gaan vooral af op grote kleurrijke bloemen. Het meest populair? Bloemen van fruitteeltgewassen zoals de appelbloesem. Ook in de tuin van de imkerij zijn deze bomen in trek bij de bijen. Na wat speurwerk vinden we ze daar.

Boterbabbelaar-ijs en honingdrop

De tuin van de imkerij staat vol bloemen waar bijen dol op zijn. Niet te missen is het Zeeuws knoopje. Deze polvormige vaste plant bloeit de hele zomer en herfst. Bijen verzamelen het stuifmeel op deze plant. Ook zien we salieplanten staan die zowel nectar als stuifmeel produceren. Niet alleen bijen, maar ook fietsers weten de weg naar de imkerij goed te vinden. Op felgele stoelen rusten de fietsers uit van hun tocht. Met koffie, thee of een ijsje is het genieten in de tuin. En, als echt Zeeuws winkeltje mag natuurlijk het boterbabbelaar-ijs niet ontbreken in het assortiment. Zoetekauwen komen in de winkel zéker aan hun trekken. Binnen ruikt het mierzoet naar honing en waar je ook maar kijkt zie je potjes vol geelgoud en producten zoals honingdrop. Groôs blijft twijfelen over welke kaarsen mee naar huis gaan. Het is misschien een kleine winkel, de keuze is groot.

 

Bijen scheppen

Langs de winkel loopt een smal paadje met fluitekruid aan weerszijden. Groôs volgt de gele bordjes langs de grote vijver richting een schuur. Hoe dichterbij de schuur je komt, hoe luider het gezoem wordt. Eenmaal binnen zie je, op veilige afstand, bijen achter glas. Natuurlijk kun je bijen niet echt achter glas houden, dan gaan ze dood. Als je goed kijkt zie je verschillende ramen waardoor ze in- en uitvliegen. Hoe de insecten aan de buitenkant weten waar ze naartoe moeten? Door een kleurtje. Als je geluk hebt ontstaat er plotseling een zwerm. Duizenden bijen verlaten dan de kast. Als de koningin meevliegt en na een paar minuten ergens gaat zitten, krijg je zo’n enorme tros bijen op een kluitje. Een goed moment voor een imker! Als hij zo’n zwerm ziet, ‘schept’ hij ze in een lege kast en heeft weer een nieuw volk. Hoe dat verder in z’n werk gaat, ontdek je bij Imkerij Poppendamme in de tentoonstellingsruimte

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen