Als je niet uit de buurt komt, moet je even opletten dat je de Oud-Kortgenedijk niet voorbij rijdt. Uitspanning de Houtzaagwerf ligt aan een rustige weg tussen Kortgene en Geersdijk in. Een verstopt Noord-Bevelands pareltje! Klinkt de naam je bekend? Dat zou zomaar kunnen. Maria Wesdorp is terug van weggeweest. Dit keer runt ze samen met vriend Chris Lenaerts het restaurant. Groôs bezocht het koppel tijdens de heropening.

 

Vakantiegevoel in eigen provincie

Ondanks de warme lentedag is het bovenop de dijk in de wind fris. Wanneer we via de trap afdalen richting de Houtzaagwerf wordt het gelijk warmer. Voor ons staat een mooie oude schuur met fris geschilderde blauwe en gele kozijnen. Boomstronken liggen naast elkaar in het zonnetje, klaar om tot tafels en ander moois verwerkt te worden. Verderop klinkt vrolijk geroezemoes vanaf het terras. Mensen genieten tussen het vele groen, zonder jas aan, van hun drankje. Als je al stress had, rolt het hier spontaan van je schouders. De Houtzaagwerf geeft je een vakantiegevoel, terwijl je hier misschien alleen je vrije middag komt besteden.

Zelfgemaakte vlierbessenlimonade én livemuziek

Onder de indruk struinen we over het terras, maar besluiten toch ook in het restaurant te kijken voordat we op één van de stoelen neerploffen. Eenmaal binnen zorgt de houtkachel voor een lekker temperatuurtje, zingt een singer-songwriter ons live toe en drinken we zelfgemaakte vlierbessenlimonade. Op het bord naast de bar staat te veel lekkers om uit te kiezen. Gaan we voor het plankje charcuterie, een hotdog of toch voor een toet of kaas? We zitten inmiddels aan de grote tafel om daar vervolgens urenlang te kletsen. We herkennen vrienden van familie en oud-medeleerlingen van onze middelbare school in Goes. Maria Wesdorp is één van hen. Trots bestiert ze haar toko.

“Ik vind het vooral leuk om iets te doen waar ik zelf achter sta.”

 

Van woonhuis naar plattelandscafé

Voorheen woonde de familie Wesdorp op dit idyllische plekje. Na de verhuizing van moeder en kinderen naar het dorp Kortgene, maakte vader Kees van het voormalige woonhuis een café dat vrijwel iedere zondag open was. Maria: “Vroeger was dit dus onze woonkamer en keuken. Ik heb destijds ook geholpen met het schilderen van het plafond. Dat weet ik nog wel. Daar krijg je van die lamme armen van!” Na een koksopleiding en twee jaar te hebben gewerkt bij De Graaf van Buren in Kortgene opende Maria eerst met vriendin Mette Sinke Uitspanning de Houtzaagwerf. Maria: “Ik vind het vooral leuk om iets te doen waar ik zelf achter sta.” Na een onderbreking van twee jaar gaat ze opnieuw de uitdaging aan en opent het plattelandscafé en -restaurant dit keer met haar vriend Chris Lenaerts. Maria: “Na het eerste drukke seizoen zijn we gestopt en ben ik bij Kaffee ‘t Hof in Middelburg en later bij een strandtent gaan werken. Bij de strandtent ontmoette ik Chris! Samen zijn we voor onszelf begonnen.” Lachend voegt ze toe: “Hier heb ik wel mijn plekje in de keuken voor moeten afstaan! Maar, ik help ‘s middags nog steeds bij de voorbereiding hoor én ik maak de frietjes.”

Een echt familiebedrijf

Tijdens de opening is er vanwege de drukte hulp in de bediening vanuit alle hoeken, maar na het Paasweekend staan Maria en Chris er van dinsdag tot en met zondag alleen voor. Maria: “Soms springt mijn zusje Anna bij. Mijn broer Willem helpt vooral mijn vader met het houtzagen. Dat is minder mijn ding.” Op de muren buiten en aan de toonbank hangen posters van het Houtzagersbier-etiket. Vader Kees is niet alleen verantwoordelijk voor het zagen en bewerken van het hout in de werf, hij verkoopt ook bier, het Houtzagersbier. Maria grinnikt: “Er is weer flink gezopen afgelopen tijd, dus we moeten even kijken naar de voorraad. Ik zou ooit heel graag een brouwerij erbij willen starten, maar dat is nog een beetje te duur. Eerst willen we het hier in ieder geval langer dan één seizoen volhouden en dan zien we wel hoe het verder gaat.” Bierbrouwerij of niet, Groôs heeft een nieuwe favoriete plek gevonden. Zoals de Facebookpagina vermeld; voor een hap en een slok moet je naar Uitspanning de Houtzaagwerf

Tekst Kim en Mel van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen