De eerste Zeeuw op Mars
“Ik heb gedaan alsof ik naar Mars ben geweest.” Jorick zijn ogen glinsteren als hij over zijn afstudeerproject vertelt. “Astronaut worden is lastig. Je moet aan allerlei eisen voldoen, eigenlijk gewoon perfect zijn. Organisaties willen zo min mogelijk risico lopen, omdat het veel geld kost. Ik heb onderzoek gedaan naar wat er nodig is als je astronaut wil worden bij een Russische, Amerikaanse of Europese maatschappij. Ze hebben ieder hun eigen lijst met dingen. Ik kwam er al snel achter dat de ruimte ingaan voor mij niet mogelijk is. Ik ben bijvoorbeeld te lang. Zo ontstond het idee om voor mijn afstudeeronderzoek een eigen ruimtemaatschappij te beginnen.” Jorick studeerde af met een 8 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Voor ons op tafel stalt hij spullen uit van zijn ICE: Initiative for Celestial Exploration.
Een uitgebreid en kostbaar project
“Ik heb er drie maanden lang dag en nacht aan gewerkt. Pittig, maar het was vaak te leuk om te stoppen.”
We bekijken een ingesealed pak van zijn reis (inclusief viezigheid van Mars) en patches die hij ontwierp voor op het pak. Jorick haalt er een krant bij, zijn eigen krant. We bladeren door de bevindingen van zijn reis naar Mars en zien zelfs foto’s die hij daar maakte. Jorick fluistert ons in dat de foto’s niet echt daar, maar op het strand van Scheveningen zijn geschoten. Bij een beeld van een stuk lava verklapt hij: “Dit is een muur bij mij thuis, heb ik op de computer bewerkt. En dat landschap van de ‘landing site’ is het linoleum van de vloer bij de wc.” De krant toont ook een 3D-animatie van de satelliet die hij ontwierp. Daarmee ‘maakte’ hij de foto’s. Zijn project ziet er uitgebreid én kostbaar uit. Jorick: “Ik heb er drie maanden lang dag en nacht aan gewerkt. Pittig, maar het was vaak te leuk om te stoppen. Er zijn studenten die € 5.000,- uitgeven aan hun afstuderen, maar daar niks van terugzien. Ik heb deze kranten, een oplage van veertig stuks, op vijf na verkocht. Ook heb ik 150 patches laten maken. Die zijn allemaal verkocht. Zo heb ik bijna mijn hele project bekostigd.” Een slimme Zeeuw, die Jorick.





Opnieuw bezig aan zijn allereerste ontwerp
Waarom heeft hij de foto’s op het strand eigenlijk in Scheveningen gemaakt en niet in Zeeland? Groôs voelt Jorick aan de tand. “Van waar ik woon in Den Haag is het maar een kwartiertje fietsen. Ik woon nu dichterbij de zee dan toen ik nog in Goes woonde. Het is wel minder fijn dan het Zeeuwse strand. Als kind ging ik graag naar Neeltje Jans. Leuk om over de stormvloedkering te rijden en de drempels te tellen. Ook waren we vaak bij het Goese strandje te vinden. Krabben vangen met een oester aan een knijpertje.” Terwijl we over Goes praten, bedenkt Jorick zich iets grappigs. “Mijn allereerste ontwerp was de website van mijn moeder. Ik kreeg les in HTML in de brugklas en maakte toen haar website en logo. Ze geeft workshops en maakt hier nog steeds gebruik van. Gelukkig mag ik het binnenkort vernieuwen. M’n vader programmeert in zijn vrije tijd, hij maakt de website. Ik verzorg de visuele ondersteuning en maak onder andere het nieuwe logo.”
Dutch Design Week
“Na enkele dagen begon ik bijna zelf te geloven dat ik op Mars ben geweest.”
We lopen rond in Jorick zijn atelier. Dit bevindt zich net achter station Den Haag Hollands Spoor. Hij deelt de ruimte met goede vriendin Pleunie, ook kunstenaar. Bij een groot raam staat zijn bureau. Aan de muur hangen posters van Mars. Jorick: “Na het afstuderen heb ik een tijdje niks gedaan, ging veel naar het strand. Toen mijn geld op dreigde te raken moest ik op zoek naar werk. Ik solliciteerde op de functie van grafisch ontwerper bij Funcke in Haarlem en het was meteen raak. Tegelijkertijd kwam dit atelier op m’n pad. Alles viel op z’n plek. Het was heel fijn om weer aan de slag te gaan.” We blikken terug op één van zijn laatste projecten. Zo presenteerde hij eind 2016 zijn werk over Mars op de Dutch Design Week in Eindhoven. Jorick: “Dat duurde negen dagen lang en iedere keer vertel je opnieuw je verhaal. Dat is best heftig. Na enkele dagen begon ik bijna zelf te geloven dat ik op Mars ben geweest. Met een strak gezicht vertelde ik mijn verhaal. Er waren vaak mensen die het echt geloofden!” Eén van de geïnteresseerden bleek een contactpersoon te hebben bij de NASA. Jorick: “Ik heb natuurlijk een e-mail gestuurd, je kan het altijd proberen. Je ziet trouwens dat steeds meer ontwerpers zich bezighouden met wetenschap en daarmee een link leggen. Kunst wordt daardoor minder zwevend.”





Ouders zijn groot fan
Jorick is momenteel onderdeel van tentoonstelling de ‘Zeeuwse Lichting’ in het CBK in Middelburg. Jorick: “Er zijn helaas geen kunstacademies in Zeeland. De andere deelnemers wonen vooral in Breda omdat ze studeerden aan het Sint Joost (Akademie voor Kunst en Vormgeving). Ik denk dat het CKB deze tentoonstelling organiseert zodat je Zeeland niet meteen vergeet na je afstuderen. De Zeeuwse Lichting had een fijne opening op 5 februari. Iedereen werd naar voren gevraagd voor een praatje. De zaal zat echt vol. Veel daarvan was familie, denk ik. Mijn ouders hebben het nu al drie keer gezien. Eerst op de academie en daarna bij de Dutch Design Week.” Jorick lacht: “En ze vinden het nog steeds leuk om te zien.” De Zeeuwse Lichting of niet, deze ontwerper zal Zeeland zo snel niet vergeten. “Als ik naar Zeeland ga, zorg ik dat ik er een heel weekend ben. Even een wandeling maken en lekker eten. Hier in Den Haag zit ik in een hoge versnelling. Het is fijn dat in Zeeland alles wat langzamer lijkt te gaan.”
Zeeuwse Lichting 2017
De tentoonstelling is nog t/m vrijdag 10 maart 2017 te zien in het CBK Zeeland in Middelburg. Je vindt er werk van negen aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en illustratoren. Allen zijn geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland. Bekijk bij de presentatie van Jorick onder meer het ingesealde pak, zijn krant én de stenen die hij verzamelde op Mars
Foto’s Mel van Zweeden