In Graauw tot Heinz het overneemt
Van vormgever naar ketchupmaker













Verse ingrediënten uit de regio
Wat in augustus 2013 begon met vier flesjes ketchup is flink gegroeid. Inmiddels vult Patrick gemiddeld 12.000 flessen per jaar en levert deze aan gemiddeld zeventig winkels door heel Nederland. “Zie je die boerderij in de verte?” We volgen de wijsvinger van Patrick. “Daar haal ik rode uien. De tomaten en paprika komen uit Westdorpe. We gebruiken vooral tweede keus producten. Daar waar een klein plekje op zit of wat een verdroogd kruintje heeft. Nog steeds prima om te gebruiken, maar wat helaas vaak wordt weggegooid. Ook vind ik het erg belangrijk om op het aantal kilometers te letten. Zo haal ik knoflook liever uit Noord-Holland dan uit China. De ketchup is daardoor niet biologisch, maar voor mijn boerenverstand klinkt het toch echt beter. Onze bus rijdt overigens op LPG en we combineren zoveel mogelijk leveringen.”
“Zie je die boerderij in de verte?” We volgen de wijsvinger van Patrick. “Daar haal ik rode uien.”
Inspirerende recepten
De flesjes komen op tafel. “Als je hier bent, moet je het natuurlijk wel proeven.” De Ketchup Klassiek, Polderketchup en Mosterdketchup staan groôs op een rij. “Op het etiket staat dat de ketchup een half jaar goed blijft. Proefondervindelijk weten we dat het langer is.” Patrick grinnikt: “Ik ben er namelijk nog steeds.” De ketchup is dunner dan je gewend bent van bijvoorbeeld Heinz. Patrick: “Er zijn wetenschappers die een stofje hebben bedacht hoe je de laatste druppel uit de fles krijgt. Hoe zot wil je het hebben? Ik gebruik bewust geen verdikkingsmiddel of kleurstof. Het moet een echt product zijn.” Het product van de Ketchupfabriek is gebaseerd op het allereerste opgeschreven recept voor tomatenketchup. Een recept van mevrouw Addison uit 1801. “Het is eigenlijk een basissaus. In Engeland zie je ook paddenstoelenketchup en op de Filipijnen maken ze ketchup van banaan. Op onze website probeer ik met verschillende recepten mensen te inspireren om er meer mee te doen dan er alleen je friet in te dopen.”
Een dag in het leven van de ketchupmaker
Zeven dagen per week staat Patrick in de keuken van zijn Ketchupfabriek, waarvan hij vier dagen indeelt voor het koken. Al om acht uur begint hij met het schoonmaken van de groenten. Daarna gaat alles op het vuur om zacht te koken. De smurrie gaat handmatig door de roerzeef (“passeviet”), kruiden komen erbij en het inkoken kan beginnen. Aan het einde van de dag, na het afvullen van de flessen, staat er een berg afwas waar je u tegen zegt. Patrick: “De tomaten zijn op in november. Die worden niet het hele jaar geleverd. Pas in maart kan ik verder met ketchup maken. In de tussenliggende maanden bedenk ik nieuwe dingen en ga ik erop uit met de mobiele keuken. We serveren stamppotten en Zeeuwse hotdogs op evenementen. Ook zijn we ons eigen foodfestival gestart: Van die dingen die gebeuren.”

Van die dingen die gebeuren
“Vorig jaar was de eerste én geslaagde editie van ons eigen foodfestival aan de Binnenvaartweg in Terneuzen. Echt zo’n rafelrandje. Er kwamen zo’n 6.000 bezoekers op af, vooral uit de regio. We waren al een paar keer gevraagd om met onze mobiele keuken op een foodfestival te staan. Het is niet normaal wat je daarvoor betaalt. Toen we dat zagen, wilden we graag bevlogen koks een nieuwe plek bieden. Een foodfestival dat geen winstmachine is en draait op basis van vertrouwen. Zo vroegen we een vrijwillige bijdrage voor de plaatsen na afloop. Wat bleek? De trucks betaalden commerciële bijdragen, omdat ze het zo leuk vonden. Dat we geen zakken vullen, wordt kennelijk gewaardeerd. We hebben inmiddels een wachtlijst voor de komende editie. Of het komt omdat we zo sympathiek zijn? Dat laat ik in het midden. We verzinnen in ieder geval geen verhalen. We zijn echt. Doen echte dingen.”





24 juli 2020 – Nieuw: Tomatensaus en Tomagin
Als we in Zeeuws-Vlaanderen zijn, proberen we altijd een pitstop te maken bij Patrick en Lineke. Even bijkletsen over het reilen en zeilen in de Ketchupfabriek. Dit keer vertelden ze over twee nieuwe producten. Patrick: “Zoals je weet hou ik niet van voedselverspilling, daarom gebruik ik ook voor onze nieuwe Tomatensaus lokaal geteelde tweede keus tomaten. De perfecte basis voor soep, pasta en pizza.” Naast de grote fles met tomatensaus komt het iconische kleine flesje op tafel. Deze is alleen niet gevuld met ketchup, maar met gin. Patrick: “De nieuwe DKM’s Tomagin. Het is een heerlijke mix van Zeeuwse tomaten en Zeeuwse gin. Ook gemaakt van de lekkerste tweede keus tomaten zoals tweelingtomaten, tomaten met een krasje en tomaten die te groot of te klein zijn. De Tomagin bevat 14,9 procent alcohol en wordt speciaal voor ons door The Holy Spiritus in Sint Jansteen gedistilleerd.” Net zoals de ketchup kun je de twee nieuwe producten kopen in De Ketchshop aan de Oude Kaai 16 in Graauw of in hun webwinkel. Extra leuk vinden wij de ‘De box van de Ketchupfabriek’. Hierin vind je de gin, tomatensaus, twee soorten ketchup, Zeeuwse kroepoek én tagliatelle van Zeeuwse pasta. Smullen!
Foto’s Mel van Zweeden