Nog voor pakjesavond staat bij Groôs de kerstboom al in huis. De drang is gewoonweg te groot. De geur van de dennenboom, het glinsteren van de lichtjes. Een beetje vroeg misschien, maar de kruidnoten en marsepein smaken er niet minder door. Het grootste feest is toch wel het uitzoeken van een kerstboom. De zussen ging in het Zuid-Bevelandse Schore traditiegetrouw op zoek!

 

Familietraditie
Je eigen kerstboom omkappen. Groôs zag het al helemaal voor zich. Foute kersttruien aan, warme chocomel in een thermoskan en op de terugweg ‘Driving home for Christmas’ meezingen in de auto. Een mooie nieuwe traditie voor de familie? We belden met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten voor de perfecte Zeeuwse locatie. We werden vrijwel gelijk teleurgesteld. Dit jaar kun je alleen in de Schoorlse Duinen (Noord-Holland) en het Kuinderbos (Flevoland) met je bijl aan de slag. Ook tof, maar niet echt in de buurt. Tot zover de nieuwe traditie.

Kerstbomen uit Schore
Gelukkig heb je in Zeeland veel authentieke locaties waar ze je aan een prachtige kerstboom kunnen helpen. Met een grote kar achter de auto, rijdt Groôs van Kapelle richting Schore. Onderlangs de dijk over de Nieuwe Schoorseweg. Wanneer de weg naar rechts afbuigt richting de Eeweg, zien we aan de rechterkant een vertrouwd bord staan. Het witte bord met ‘kerstbomen’ erop geschreven steekt af tegen de kale takken op de achtergrond. Daarachter ontelbaar veel donkergroen. Sommige bomen komen nog niet tot je middel. Andere exemplaren krijg je amper verplaatst, zo groot zijn ze. We snuiven de heerlijke geur op en lopen een rondje over het terrein.

kerstboom kerst dennenboom zeeland groos schore kapelle zuid-beveland

Naalden tellen
Door het aantal naalden van de boom te tellen, kun je de soort herkennen. Van een boswachter leerden we dit ezelsbruggetje. Bij de spar zie je steeds één naald (solo), een den telt twee naalden samen (duo) en een lariks heeft groepjes van meerdere naalden (legio). Wanneer we in Schore langs de rijen kerstbomen lopen, vergeten we op slag de naalden te tellen. Alle bomen zijn prachtig! Met twee nieuwe groene vrienden rijden we voor het vijfde jaar op rij van Schore terug naar Kapelle. Eén voor ons en één voor de buurman. Thuis drinken we warme chocolademelk, met op de achtergrond een Chris Rea die zijn weg naar huis zoekt, terwijl we de kerstboom versieren. Dat blijft een mooie traditie

 

Tekst en foto's Kim van Zweeden
Delen