De Zeeuwse zusjes reden op de bonnefooi door Tholen. Een goede manier om Zeeland te ontdekken! Eén van de pareltjes op hun route bleek het strandje van Smerdiek. Vertaling voor niet-Zeeuwen: het strandje van Sint-Maartensdijk.

 

Het wemelt van de grote, wit met paarse schelpen.

Grof én sierlijk

Eenmaal de zeedijk over heb je een weids uitzicht over het water. Bij mooi weer zie je zelfs de Zeelandbrug in de verte. Op het strand wemelt het van de lege oesters. Grote, wit met paarse schelpen. Vol zeepokken en grof aan de buitenkant, maar o zo glad en sierlijk aan de binnenkant. Tussen de schelpen stukken wrakhout in alle formaten. Een klein paradijs voor een strandjutter!

 

Een laagje rijp

Als Kim en Mel oesters verzamelen op het strandje is het winter. Een laagje rijp siert de schelpen en de grassen onderaan de dijk. Verderop wordt een paard getraind. Het is laag water. Het dier rent rondjes, terwijl een ezel ietwat lomp achter hem aanhobbelt. Het is een mooi plaatje, die twee samen.

 

Sint-Maartensdijk

Niet ver van het strand vind je het stadje zelf. De Hollandse gravin Jacoba van Beieren trouwde er met de Zeeuwse edelman Frank van Borssele, de Oranjes komen er al eeuwen en onze huidige koning Willem-Alexander is Heer van Sint-Maartensdijk. Ook Groôs komt er graag en dan met name op de Markt. Daar genoten Kim en Mel eerder van een zeer royale high tea in Het Raedthuys

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen