Een spannend spel waarbij veel Zeeuwse harten sneller slaan. Dat is ringsteken, ook wel ringrijden genoemd. Of “rinkrieën”, zoals de vader van deze Zeeuwse zusjes het onlangs noemde. Hij mocht het proberen tijdens een bedrijfsuitje. “Dat is echt zo makkelijk nog niet. Je moet met één zwaai van je been, zo hup, op die knol terecht komen. Zonder zadel, gewoon vasthouden aan zijn manen.”

 

Versierde manen

Ben je niet bekend met de traditie? Bij ringrijden is het de bedoeling dat je, al zittend op een paard in galop, met een lans door een ring steekt die halverwege de baan hangt. Je probeert zoveel mogelijk ringen te verzamelen.

 

Kapelse Dag

Zeeland weet de traditie er goed in te houden. Zo wordt bijvoorbeeld de Van der Biltlaan in Kapelle één dag in het jaar omgetoverd tot een netjes aangeveegde zandbak. In de vroege uurtjes verzamelen dorpsgenoten zich om te kijken naar de wedstrijdpaarden. En naar de jongens en meisjes die deze paarden versieren. Ze vlechten de manen in met gekleurde linten, kralen en Zeeuwse knopjes. Inmiddels weten Kim en Mel dat de zandbak een ‘ringbaan’ wordt genoemd en dat de ringrijders verplicht zijn om de paarden te versieren voor deze wedstrijd.

Voor in je agenda

Niet tijdens de Kapelse Dag, maar op een regenachtige dag in mei liep Groôs door Kapelle en zag de ringrijders in actie. Mel maakte deze actiefoto’s. Ook een keer kijken bij het ringsteken? Op de website van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging vind je de wedstrijdagenda en wanneer er demonstraties zijn. Het wordt niet alleen georganiseerd in Kapelle of Zuid-Beveland, maar door de hele provincie

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen