Maar liefst zestig meter hoog is de toren van de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst. Kennelijk zou je deze al van ver moeten zien. Het was de Zeeuwse zusjes nog niet opgevallen. Dat ligt niet aan de basiliek maar aan de prachtige gevels en vele winkeltjes die de stad rijk is. Alles wordt uitvoerig en van dichtbij bekeken. Eenmaal bij de basiliek snappen we waarom dit een ‘must see’ is volgens vele websites, blogs en tips die we kregen van andere Zeeuwen.

 

Een enorme regenboog

De zon schijnt door de glas-in-loodramen en zorgt binnen voor een enorme regenboog. Het is er muisstil, een beetje geheimzinnig zelfs. Zou hier misschien stiekem de pot met goud verstopt zijn? Zo één die volgens de Ierse volkscultuur aan het einde van de regenboog staat? Kim en Mel gaan niet op zoek, maar bekijken het gebouw. De van oorsprong Rooms-Katholieke kerk heeft een flinke geschiedenis achter de rug. Zo gaan de allereerste bouwsporen zelfs terug naar het jaar 1200. Pas in 1462 werd de kerk herbouwd naar wat wat je vandaag de dag in Hulst ziet staan. Net als vele andere kerken in Nederland is het gebouw door brand geteisterd. Ook tijdens het bouwproces. Als je goed kijkt, zie je meer recente toevoegingen. De betonnen torenspits is er nog maar sinds 1957. En wist je dat de klokken zijn omringd door stemvorken? Deze worden gebruikt om de klank van de klok te testen bij een klokkenkeuring.

Van kerk tot basiliek

De kerk is niet altijd katholiek geweest. In de Tachtigjarige Oorlog werd het een Nederlandse Hervormde Kerk. In de tijd van Napoleon is het zelfs een simultaankerk geweest. Er werd toen letterlijk een muur opgetrokken, zodat twee verschillende gemeenschappen gebruik konden maken van het gebouw. Het schip (de langgerekte ruimte) was voor de protestanten en de katholieken kregen het koor (daar waar het hoofdaltaar is). In 1929 kochten de katholieken het schip en kregen ze weer een volledig eigen plek. Naar aanleiding hiervan – en omdat de kerk voldeed aan andere criteria voor deze eretitel – doopte Paus Pius XI het in 1935 tot basiliek.

 

De toren beklimmen

Alleen in de maanden juli en augustus kun je met een gids de toren van de basiliek beklimmen. Kaarten hiervoor zijn te koop bij alle VVV-punten in Zeeland. Het uitzicht over de vestingstad met haar meer dan drie kilometer lange vestingwallen moet erg mooi zijn. Groôs gaat deze zomer zeker terug

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen