Oesters proeven en een koningskrab verorberen, een wandeling door de Yerseke Moer of op pad met de beste zeewiersnijder van het land? Een trotse Niels van Kruiningen mailde Groôs op Zeêland een reeks tips voor een geslaagd bezoek aan Yerseke. “Te veel voor één dag, zeg je? Dan bluuf je hewoon overnacht’n in m’n uusje.” En zo geschiedde!

 

Vintage visnetten
Als je binnenstapt, is er geen twijfel mogelijk. Je bent in een Zeeuws vakantiehuisje beland. Op de muur prijkt een grote print van Zeeuwse meisjes aan het water, aan het plafond hangt een visnet en we zien zelfs een theedoek bedrukt met mosselen. We kijken rond terwijl Niels in de keuken de prosecco ontkurkt. Hij is de perfecte gastheer. “Het is vakantie, daar hoort een plop bij. Ik leg altijd een fles bubbels klaar.” In de woonkamer nog een grote blikvanger: een vintage schoolplaat van Zeeland. Niels: “Die vond ik in Groningen voor een tientje. Hier moet je ze niet willen kopen hoor, dat kost te veel. Het visnet kocht een vriendin op een rommelmarkt. Ook de boot, het boekenkastje, vonden we op die manier.” De print op de muur is een vergroting van een oude ansichtkaart. Niels pakt het origineel erbij. “Kijk, dit zijn ze. Best een bekend plaatje hoor.”

“Doodongelukkig word ik van vierhonderd dezelfde hotelkamers naast elkaar.”

Van Amsterdam tot Moskou
Sinds een jaar verhuurt de geboren en getogen Yesenaar zijn oude huis in het centrum van het dorp. “Ik ben voor mijn vriendin naar Roosendaal verhuisd en ben dit toen gaan verhuren. Het moest iets worden wat ik zelf ook zou willen boeken. Doodongelukkig word ik van vierhonderd dezelfde hotelkamers naast elkaar. Mijn eerste gast kwam via Airbnb binnen, een Amsterdamse vrouw. We hebben een flesje wijn gedronken en ze deelde haar tips. Dingen waar ik op kon letten.” Ter promotie van het vakantiehuis had hij een paar foto’s gemaakt. “Gewoon met m’n telefoon.” Hij schudt zijn lachend hoofd: “Hoe kwam ik erop? Ik zou het denk ik nooit zelf geboekt hebben!” De daaropvolgende gasten kwamen helemaal uit Moskou. Niels: “Een grote Porsche stopte voor de deur. Het echtpaar was op huwelijksreis en had allemaal chique tasjes van winkels bij zich. Van Zürich tot Valencia.” Grinnikend voegt hij daaraan toe: “En Middelburg en Goes. Mooi, toch?” Toch zijn de meeste logees Duits of Vlaams. Niels: “Uit Gent kwam een Koreaans gezin. Het zoontje had een keer oesters gegeten en schreeuwde sindsdien iedere dag om meer. Zijn ze daarom voor een dag naar Yerseke gereden. Met hulp van Google Translate snapten we elkaar best prima.”

 

Indrukwekkende Mosselman
We nemen ons weekend door met Niels. Hij pakt er een plattegrond van Yerseke bij. Zelfgemaakt: hij is grafisch vormgever en heeft een kantoor om de hoek van het vakantiehuis. “Als je achter de Albert Heijn naar boven loopt, de dijk op, ben je zo bij de oesterputten. Daar kun je aansluiten voor een proeverij of deelnemen aan een tour.” We vragen Niels naar de Mosselman, het bronzen standbeeld aan de Ankerweg. “Er stoppen hele rijen bussen in Kopenhagen voor de Kleine Zeemeermin. Ongelofelijk, voor zo’n klein beeldje. Dan is de Mosselman toch veel indrukwekkender! Bijna iedere Yesenaar gebruikt het wel als eindpunt bij een rondje rijden met de fiets, brommer of motor over de kaaie. Zeker in de zomer is het daar genieten van het uitzicht over de Oosterschelde en om een potje te ouwehoeren met bekenden. Wil je er een foto van maken, dan zit je wel met een slagboom en een lantaarnpaal. Foeilelijk, daar moet de gemeente iets aan doen.”

Yese, een bijzonder dorp
Niels schakelt, zoals een echte Yesenaar, moeiteloos over van Nederlands naar zijn dialect. “Ik hoef er niet over na te denken. Dat omschakelen gaat automatisch. Iedereen kan het hier nog, ook de jeugd.” Glimlachend denkt hij terug aan een van zijn Belgische gasten. “Hij kwam hier in het weekend, oesters halen. Op het dorp had hij er geen woord van verstaan.” Alleen al vanwege het dialect vindt Niels Yerseke een bijzonder dorp. “En dan al die grote mosselbedrijven, gewoon bij elkaar in de buurt. Waar zie je dat nou nog?” We kunnen niet wachten om ons te verdiepen in de bloeiende oester- en mosselsector! We kijken nog een laatste keer samen op de plattegrond. We weten nu precies waar we moeten eten (een gigantische koningskrab bij Restaurant de Branding), aan de bar gaan zitten (bij Bonaparte, een kroeg die al vijftig jaar onveranderd draait) en in de ochtend verse bolussen kunnen kopen (bij de enige echte bakker: Filius). Later die avond stuurt Niels nog een berichtje: “Ik heb wat research gedaan en de man die voor de Mosselman heeft geposeerd, heeft op de Vieverdwas gewoond!”

De kerkklokken vertellen ons dat het tijd is voor een verse bolus. 

 

Kortingscode voor Vieverdwas
Voor iedere Zeeuwse zus een eigen slaapkamer! We kruipen na een intensieve en gezellige dag Yerseke onder de wol. Of beter gezegd: een heerlijk warm dekbed bedrukt met schelpen. In de ochtend worden we uitgeslapen wakker. De kerkklokken vertellen ons dat het tijd is voor een verse bolus. Voordat we bij de rij van Echte Bakker Filius aansluiten, maken we gebruik van de badkamer. Niet alleen de douche, maar vooral de vloerverwarming scoort bonuspunten. Warme voeten! Terwijl Kim bolussen haalt en nog even gezellig met de buurvrouw kletst, trekt Mel de koelkast en keukenkastjes open. We gaan voor de hummus en jam. Zin gekregen om zelf te logeren in dit mooie vakantiehuis en om Yerseke te ontdekken? Vrienden van Groôs op Zeêland mogen met korting blijven slapen. Om de kortingscode te verzilveren ga je naar de website van Vieverdwas en vul je de code ‘GROOSOPZEELAND’ in. Daarmee krijg je € 20 korting op je boeking

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen