Wij zijn warm & gezellig, wij zijn lekker & vers, wij zijn Taart & Tafel. Zo luidt de boodschap op het bord bij de ingang. De Zeeuwse zusjes struinen op een zonnige middag rond in Goes en krijgen spontaan trek in thee met iets lekkers. Eenmaal binnen zet Jacolien de Keijzer een avocadotaart neer en geeft ze een kleine rondleiding door haar pand aan de Vlasmarkt.

 

Minder suiker, bewuster genieten

Het begon in 2010 met een cadeauwinkeltje in de Korte Kerkstraat. Het kleine horecagedeelte in de zaak bleek te klein voor de toenemende vraag naar zelfgebakken taart. Er werd een nieuwe en grotere locatie gevonden. “Deze zomer zitten we alweer vijf jaar aan de Vlasmarkt,” vertelt Jacolien, voormalig gymdocent. We horen het je denken: een gymdocent die mensen taart laat eten? Jacolien: “Je mag genieten, dat hoort ook bij het leven. Ik hou me graag bezig met goede voeding. Door vragen over vegan eten en minder suiker ben ik mij hier verder in gaan verdiepen. Ik vind het interessant om vervangers te vinden voor bijvoorbeeld suiker en ei. Steeds meer mensen hechten waarde aan zelfgemaakte spullen, aan goed eten. Daarom ben ik met Taart & Tafel begonnen. Om dat te kunnen bieden.” Eerst runde Jacolien de zaak samen met haar man. “Sinds kort werk ik samen met een compagnon. Ik heb een geweldige steun aan Hannah (Twigt)! Krijg er veel inspiratie door.”

Worteltjestaart… vies hè?

Jacolien haalt een groene taart met daarop blauwe bosbessen tevoorschijn. “Deze is lactose-, suiker- en glutenvrij en zelfs veganistisch gemaakt. De ingrediënten zijn avocado, limoen en kokosmelk en het heeft een notenbodem.” We nemen een hap. Je proeft de avocado goed, maar toch is het echt een taart. Jacolien: “Zo’n zes jaar geleden begon ik ook al met worteltjestaart. Niemand die het toen uit zichzelf bestelde. Nu kun je het overal krijgen. Destijds kleefde het grapje met dat konijn er misschien nog wat te veel aan: ‘Heeft u ook worteltjestaart…vies hè?’. Ik presenteerde het daarom als ‘onze special’. Mensen wilden dan best hun appeltaart een keer laten staan en het uitproberen. Dat er wortel in zat, hadden ze eigenlijk niet door. Dat vertelde ik pas nadat ze hadden geproefd. Ik vind het leuk om de mensen een beetje uit hun comfort zone te halen. Om ze te prikkelen om nieuwe dingen te proberen.”

 

“Het is net hogere wiskunde, taart bakken!”

Hogere wiskunde

Op de kaart van Taart & Tafel tref je naast zoetigheid met suiker steeds meer veganistische lekkernijen aan. Jacolien: “Vroeger kreeg je alleen een simpele salade, gelukkig is het aanbod voor vegans steeds creatiever. Aan de recepten die we vinden, geven we onze eigen draai. Het is steeds weer experimenteren. Gelukkig snapt degene die de taarten maakt heel goed hoe de chemische reacties werken. Laatst aten we een taart die na een tijdje toch wat bitter proefde. In de keuken werd een aanpassing gedaan en nu is de taart heerlijk.” Jacolien grapt: “Het is net hogere wiskunde, taart bakken!” We vragen de eigenaresse wat haar klanten van de speciale producten vinden. “Nou, eerder vandaag was hier een groep voor een high tea. Vijf van hen hadden een gewone high tea en één had een vegan high tea zonder gluten, lactose en suiker. Ik hoorde ze zeggen: ‘Normaal gesproken kijk jij jaloers naar ons, nu kijken wij eens jaloers naar jou!’ Dat is natuurlijk een mooi compliment. Het is ook allemaal zo lekker, je mist niks.”

Een Frans pleintje in Goes

Momenteel worden de ‘speciale taarten’ ergens anders gebakken. Jacolien wil niet riskeren dat de gluten van de andere taarten in aanraking komen met de speciale taarten. “Er komt een nieuwe aanbouw hierboven. We maken één grote keuken die we in tweeën scheiden.” In de winkel wordt regelmatig om recepten gevraagd. Terwijl de Zeeuwse zusjes van hun thee en proeverijtje genieten (o.a. fudge, een blondie met kokos en witte chocolade en kwarktaart met citroen) laat Jacolien een recept zien aan een Duitse toerist. Niet alleen Duitsers, maar ook Belgen en Goesenaren weten Taart & Tafel te vinden. Jacolien: “Vaak zijn ze benieuwd naar de recepten en hoe je zoiets maakt. Als de nieuwe keuken er is, wil ik graag workshops geven.” En dat is niet het enige. Met Remco Langendonk van happerij en tapperij Samen is er goed contact. “We willen graag ons – een beetje vergeten – plein, het mooiste pleintje van Goes, gezelliger maken. We zijn hierover in gesprek met de gemeente. Het lijkt ons goed om de terrassen op elkaar aan te laten sluiten, een autovrij plein te creëren en evenementen te organiseren met bijvoorbeeld singer-songwriters. Het lijkt hier ook wel een beetje op een Frans plein. Nu nog klimop aan ons pand en bakken met bloemen voor de deur!”

 

Een huiskamergevoel met spullen van de kringloop.

Heerlijke geuren uit de keuken

We lopen achter Jacolien de trap op naar boven. We zwaaien naar de dame in de keuken. Beneden rook het al heerlijk, maar boven is het pas echt een feestje. Jacolien: “Hierboven hebben we een huiskamergevoel gecreëerd met spullen van de kringloop. De tafels beneden hebben we trouwens laten maken van oud hout. Ook staan daar wat stoelen die we hebben overgenomen van een café uit de buurt dat is gesloten. Straks kun je vanuit deze woonkamer in de keuken kijken. Op zaterdagen zit het zowel beneden als boven vol. Sinds kort zijn we ook op zondag open. De reserveringen gaan goed. Dit weekend wordt het denk ik zelfs drukker op zondag dan op zaterdag.” Jacolien kijkt tevreden om zich heen: “Je moet een lange adem hebben als je hier wil overleven. Maar, als je eenmaal een naam hebt, dan ga je ook niet zo snel kapot. Of je moet heel erg gek doen. Dat is denk ik wel echt Zeeuws, dat ze zo trouw aan je zijn.” De Zeeuwse zusjes weten één ding zeker: hier komen ze vaker terug

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen