“Kom, dan geef ik jullie een rondleiding door het huis.” Met huis bedoelt Maartje Keune de voormalige rooms-katholieke kerk uit 1894 waar zij en Meinte Jorritsma een prachtige bed & breakfast van hebben gemaakt. Maar SintAnna in Yerseke is nog veel meer dan dat. Groôs volgde de enthousiaste ondernemer ademloos door het pand.
“Die grijze tegels lagen eerst buiten voor de kerk. Daar is lief en leed overheen gegaan!”
Lief en leed
Als je de Langeville in Yerseke inslaat, kun je niet om de kerk heen die prachtig afsteekt tegen de blauwe lucht. Achter de grote houten deuren worden gasten verwelkomd door een bos kleurige bloemen. Links van de deur schittert een beeldje van Sint Anna. Maartje volgt onze blik: “Dat nisje hebben we zelf gemaakt. Het beeldje was een verjaardagscadeau van familie voor Meinte. De wijwaterbakjes eronder zaten er al wel.” De rondleiding begint op de begane vloer. “We hebben echt achter de vraag aangebouwd. Kamer nummer zes is net af en helemaal bovenin zijn we momenteel twee zelfvoorzienende appartementen aan het maken.” In een van de badkamers zien we een robuuste stenen vloer. “Die grijze tegels lagen eerst buiten voor de kerk. Daar is lief en leed overheen gegaan!” De rooms-katholieke kerk is niet meer heilig. Maartje: “Het gebouw is ontwijd. Ook was bijvoorbeeld de tabernakel waar de wijn in werd bewaard wit geverfd, zo zijn de heilige tekens niet meer zichtbaar.”
Een kerk vol brocante
De kamers zijn stuk voor stuk smaakvol ingericht. Er staat onder meer een bad dat is ingesmeerd met zoutzuur zodat je een mooi roesteffect krijgt. Deze truc is ook uitgehaald met de trap. De tegels op de muur achter de bedden vond ze in Middelburg. Maartje: “Voorheen gingen we op zondag vaak naar brocantemarkten. Daar is nu helaas geen tijd meer voor. Wel struin ik ’s avonds Marktplaats af, maar dat is heel veel werk. Alles nieuw kopen wil ik niet, dat is toch minder bevredigend.” Toen de familie net in Yerseke woonde, leerde Maartje op de school van de kinderen wat ouders kennen. Samen zijn zij ‘Moei Wanne’ gestart. “Dat was een winkeltje in Goes met spullen die we zelf heel mooi vonden. Natuurlijk heb ik toen ook mijn eigen collectie opgebouwd, we hebben hier zoveel ruimte. Ik vertelde mezelf dat het best mocht. We hebben er plek voor.” In het begin droomde Maartje weleens dat ze een kathedraal hadden gekocht. “Maar het is te behappen hoor, in ieder geval voor Meinte die de verbouwing grotendeels zelf heeft gedaan.”








Van Utrecht naar Yerseke
De familie woonde voorheen in Utrecht, maar wilde groter wonen. “Dat was daar niet mogelijk, via een omweg zijn we hier terecht gekomen.” Vrienden uit Oud-Sabbinge tipten de kerk. “Onze oudste twee dochters waren twee en drie jaar toen we hier kwamen wonen. ‘Moeten ze helemaal naar Goes fietsen om naar school te gaan’, denk ik weleens. Ook gaan ze bijna niet uit. ‘Kom op!’, roep ik dan, maar ze missen helemaal niks. Ik ging zelf in Amsterdam naar school, ik ben gewoon anders opgegroeid.” Maartje is zich vooral thuis gaan voelen in het Zeeuwse door rondleidingen te geven in Yerseke. Ze gidst onder andere bij de oesterputten. “Ook kun je met me mee op pad om oesters te rapen. Wat ik zo mooi vind aan Yerseke is dat het een levend en ondernemend dorp is.” Met een knipoog: “Op zondag na.” Wel reist ze af en toe richting Utrecht of Amsterdam. “Dan moet ik écht even terug.”
Van bruiloften tot yogalessen
Maartje: “De meeste mensen uit het dorp waren hier nog nooit geweest. Bij de verbouwing stapten ze nieuwsgierig over de drempel.” Er gingen al snel sterke verhalen rond in Yerseke. Maartje vertelt lachend: “Er werd gezegd dat we bij het uitgraven van de vloer beeldjes hadden gevonden en dat we daarmee de kerk konden betalen.” Inmiddels is SintAnna een verlenging van het gemeentehuis. Er wordt vaak getrouwd. Maartje: “Ook zijn we druk bezig met het uitwerken van Pro Deo-activiteiten, bijvoorbeeld voor families die graag een weekend weg willen maar zich dat niet kunnen veroorloven. Vaak zitten de mensen in een rolstoel, vandaar ook de nieuwe lift. Deze hebben we kunnen installeren door een gift van een Belgische gast.” En ze organiseren nog veel meer. Regelmatig schuiven leerlingen aan bij Maartje, die altijd onderwijzeres is geweest, voor bijvoorbeeld hulples wiskunde. Ook kun je in de kerk terecht voor het geven van presentaties en het volgen van yogalessen. Maartje: “De yogalessen worden één keer per week gegeven door Heleen Weeland. Gelukkig kunnen we de kerk goed warm krijgen. Het plafond is geïsoleerd en als het echt nodig is zetten we de houtkachel aan.”








“Je moet bij ons echt even de tijd nemen om te ontbijten.”
Fietsers en zakenmensen
Soms is het zo druk dat hun drie dochters meehelpen. “De oudste twee werken bij de Oesterij, maar de jongste is daar nog te jong voor. ‘Je kan je hele leven nog werken’, zeg ik dan, maar dat ziet zij toch anders. Om toch een zakcentje te verdienen, helpt ze in het weekend met de ontbijtjes. De gasten vinden het ook erg leuk om te zien hoe we dit als familie doen.” Het seizoen begint bijna weer, dan komen er veel fietsers één of twee nachten slapen. Momenteel is het druk met zakenmensen die vaak een hele week blijven. Maartje: “Veel mensen zeggen dat de energie, de sfeer hier zo goed is. Ze voelen zich hier snel thuis. Dat vind ik ook zo leuk van onze zakelijke gasten. Ze zijn de hele dag hard aan het werk en willen ‘s avonds niet in de anonimiteit van een hotel terechtkomen. Zij kiezen bewust voor ons, voor het huiselijke.” ’s Ochtends krijgen de gasten een uitgebreid ontbijt geserveerd. “Van gedroogd en vers fruit tot verse broodjes. Ook bakken we altijd een taartje en kun je vragen om pannenkoeken. Je moet bij ons echt even de tijd nemen om te ontbijten.”
De varkens van Sint Anna
“Waar is het varken?” Het blijkt een veelgestelde vraag bij de bed & breakfast. Maartje en Meinte deden mee aan ‘Met Vier in Bed’, een Vlaams televisieprogramma over unieke logeeradressen. “Veel mensen hebben op tv gezien dat een van de varkens een rondje doet in de ontbijtzaal. Dat willen ze tijdens hun verblijf natuurlijk ook.” In de tuin begroeten we Olga en Ronja. “We hebben ze als kleine varkentjes uit België gehaald.” Momenteel zijn er ook twee lammetjes. Maartje: “Ze moeten gevoerd worden met de fles en dat kost de boer veel tijd. Daarom doen wij het. Over twee weken gaan ze terug.” Naast twee Indonesische loopeenden, die de slakken opeten, scharrelen er verschillende kippen in de tuin. “Ze leggen veel eieren, maar redden het niet om voor alle gasten te produceren.” De bed & breakfast is hard werken. Toch probeert Maartje af en toe in de tuin te werken. “Dat doe ik heel graag, maar daar moet ik mezelf tijd voor gunnen. Het leven bestaat niet alleen uit werken, anders doe je jezelf te kort.” De familie gaat daarom ook deze zomer zelf op vakantie. “We gaan met z’n vijven kamperen. Dat geef ons het ultieme gevoel van rust en vrijheid!”






Foto’s Mel van Zweeden