Naast de antieke kassa staat een rieten mand vol stroopsoldaatjes. Op een plank liggen de schuimblokken opgestapeld en er staan glazen potten vol dropjes en ananasblokjes. Daarna valt ons oog op een poster over hoe je je gebit gezond houdt. De Zeeuwse zusjes kijken verlekkerd rond in Oma’s Snoepwinkel in Veere.

 

Als sardientjes in een blik

Eén van de ramen aan de Oudestraat 20 staat open. De zoete lucht van kaneel en suiker komt ons buiten al tegemoet. Grappig genoeg zien we geen oma’s in deze winkel. Achter de balie staat een jong tienermeisje, gehuld in een ouderwets schort. Ze weegt boterbabbelaars af op een grote weegschaal. Binnen in het winkeltje is het dringen geblazen. Je kunt kiezen uit ruim honderd soorten ouderwets snoep op nog geen twintig vierkante meter. Kleine kinderen wurmen zich tussendoor de volwassenen met in hun hand een zakje, klaar om tot aan de rand toe te vullen met snoep. Een klein meisje kijkt mierzoet naar haar moeder: “Mag ik ook nog een spekje? En trekdrop? En een kaneelstok?”

Ambachtelijke snoepjes

Liggen daar nou verpakte stukken zeep? We hebben het mis. Het is een stapel anijsmelktabletten. We horen dat je hiermee twee mokken met warme melk kunt maken. “Goed voor als je verkouden bent.” Trots is het winkeltje op de zogenaamde ‘ulevellen’. Gekleurde zuurtjes met verschillende smaken. “Ze worden gemaakt door witte suiker te verwarmen tot het vloeibaar is. Doe daar een beetje geraspte citroenschil bij, laat de boel afkoelen en je hebt een gestold snoepje.” Vroeger kreeg je er vaak een klein gedichtje of versje bij. Zo ook nog bij Oma’s Snoepwinkel in Veere. Het zaakje is in de wintermaanden alleen in het weekend geopend. Gelukkig kunnen zoetekauwen er van april tot november ook op doordeweekse dagen terecht

Tekst Kim van Zweeden
Foto’s Mel van Zweeden
Delen