Prachtig aan de buitenkant én aan de binnenkant. Groôs is fan van Het Raedthuys in ‘Smerdiek’. Vertaling voor niet-Zeeuwen: Sint-Maartensdijk. Het voormalige gemeentehuis – dat tot 2008 nog in functie was – is een plaatje.
Authentieke details
Vergaap je aan de sierlijke voorgevel van dit rijksmonument. Eenmaal binnen kun je niet om de authentieke details heen. Donkerrode houten plafonds met dikke balken, een bewerkte houten trap in de hal. Ook vind je in het gebouw een verzameling opgezette dieren waaronder een Auerhoen (de vogel) en een Koedoe (de antiloop). Ooit hing er een serie indrukwekkende 17e-eeuwse portretten. Een aandenken aan de aanwezigheid van de Oranjes in Sint-Maartensdijk. Helaas, voor ons, zijn ze verplaatst. De schilderijen hangen tegenwoordig in de raadszaal van het nieuwe gemeentehuis in Tholen (stad).













Na het uitkiezen van een thee of twee, wordt een etagère op tafel gezet. Waar te beginnen?
Uitgebreide high tea
Groôs schuift op zondagmiddag aan voor een high tea. De zware stoelen zitten heerlijk. De jazzmuziek op de achtergrond maakt het af. Het is goed toeven in wat ooit een vergaderzaal was. De Zeeuwse zusjes vinden het maar moeilijk te geloven. Een vergaderzaal? Het is er zo ontzettend sfeervol. Na het uitkiezen van een thee of twee, wordt een etagère op tafel gezet. Waar te beginnen? Naast bakjes vers fruit staan sierlijke glaasjes Zeeuwse boterbabbelaarlikeur. Een laag daaronder nog meer zoetigheid. Van een bijzonder lekker koekje met karamel tot zoete scones, knisperende witte chocolade en taartjes met kokos. Er volgt nog een smakelijke ontdekking. Knapperige bruine broodjes met rood vlees en truffelmayonaise. Extra fijn is dat Het Raedthuys met voornamelijk regionale leveranciers en boeren samenwerkt. De ingrediënten komen vers uit de Oosterschelde en van de Zeeuwse klei. Dat maakt alles nog nét wat lekkerder.

Koninklijk logeerpartijtje
Wist je dat je kunt overnachten in Het Raedthuys? De favoriet van Groôs is de Amalia van Solmskamer. Niet alleen vanwege de jacuzzi, maar ook zeker vanwege de kamer zelf met het houten plafond en grove balken. Amalia van Solms was een prinses van Oranje ligt en sinds 1675 begraven in Delft. Samen met haar liefdesbrieven aan man Frederik Hendrik van Oranje. Dat was haar laatste wens
Foto’s Mel van Zweeden