Even lijkt het feest in het water te vallen, maar dan breekt de donkere lucht boven de Oosterschelde open. Ook de zon is er klaar voor: de Fruit de Mer-seizoensopening kan beginnen! Op uitnodiging van Seafarm schuift Groôs aan bij dit feestelijke moment. Een rondleiding door de kwekerij, gevolgd door een smakelijke lunch aan boord. Hier leren we houden van vis.
Breken met tradities
Fruits de Mer? Nu al? Sommige medefeestvierders zijn in de war. Volgens hen opent het seizoen pas in september. Een oude traditie om mee af te rekenen, vindt Seafarm-eigenaar Dave Bout. “Zo werkt het niet meer. Vijftien jaar geleden was je in de zomer dicht en moest je met Kerst je geld verdienen. Nu is dat juist in de zomer. De ‘r’ in de maand bij mosselen is ook zoiets hardnekkigs. Daar moeten we vanaf. Wij staan graag stil bij wat nú het beste is en bij kwaliteit uit de buurt. En dat verschuift iedere maand, iedere week. In onze Fruits de Mer vind je momenteel kokkels. Daar is het echt het moment voor. En is de halve krab niet in het seizoen, maar wel de Oosterschelde kreeft? Dan kiezen we daarvoor.”

Verduurzamen
De hang naar lokale producten kennen we natuurlijk al langer. Wie het nieuws volgt, kan er niet omheen. Iedereen wil verduurzamen. Moet verduurzamen, zelfs. Alleen producten met de juiste certificering blijven overeind. En het liefst is alles zo lokaal mogelijk. Bij Seafarm liggen ze daar niet wakker van. De Europese leider in duurzaam gekweekte vis en schaaldieren is al langer dan vandaag bezig met het verduurzamen van de wereld. Beetje bij beetje, op hun manier. Niet alleen qua producten, maar ook de manier waarop ze werken. Een van de voorbeelden is het nieuwe schip dat eind dit jaar verwacht wordt. Geen gevalletje ‘wie heeft de grootste’, zoals je traditioneel gezien veel hoort in de visserij, maar juist een efficiënt schip. Ook werken ze aan bewustwording bij restaurants en particulieren. Nu gaat ruim 90% van hun meshelften richting Zuid-Europa. Dave: “Waarom eigenlijk? Meshelften kun je op veel verschillende manieren bereiden. Hoog tijd om dat ook in Nederland duidelijk op de kaart te zetten.”
Kijkje achter de schermen
Seafarm ken je ongetwijfeld als dat mooie restaurant in Kamperland met uitzicht op de Deltawerken. Puur en zout genieten aan de Oosterschelde. Maar wist je dat je er ook terecht kunt voor een maandelijkse rondleiding? Van het natte magazijn en de verwerking van de schelpdieren tot een kijkje in de tarbotkwekerij: medewerkers delen gepassioneerd hun verhaal. Wij gaan altijd goed op opmerkelijke feitjes. Eigenaar Dave schudt ze met gemak uit zijn mouw: “De oesters in het oesterbassin worden continu gefilterd met zuiver en zilt bronwater. Er is nu geen algenbad, maar dat zou je eigenlijk eens moeten zien. Het water ligt er dan vol mee en binnen twee uur tijd eten de oesters het allemaal op.” Het bedrijf experimenteert met de Seafarm Oysters. Wat werkt het beste? Hoe krijg je de meest verfijnde smaak? Zelf vindt Dave de Zeeuwse Creuse ondergewaardeerd. “Zo zonde! Het komt denk ik door de rare vorm. Er is geen gecontroleerde groei zoals bij andere oesters.”








Wetenschappelijk experimenteren
Een ruimte verder, bij de verwerking van de schelpdieren, is het aanzienlijk koeler. Dave: “We spelen per ruimte met de temperatuur en creëren voor de oesters en vissen een dag-en-nacht-situatie. We bootsen na hoe het onder water zou moeten zijn. Mijn vader heeft dit from scratch opgebouwd en ontwikkelt dit alweer zo’n vijfentwintig jaar.” Nog zo’n interessante uitvinding is dat de vissen al zwemmend gewogen worden. Voor Dave en zijn vader is dat niet meer dan logisch. “We houden rekening met het dierenwelzijn. Zo zetten we ook geen hormonen of antibiotica in tijdens het kweekproces.” Later horen we dat Seafarm samenwerkt met universiteit en onderzoekscentra aan diverse processen en zo ook de diervriendelijkheid wetenschappelijk kan onderbouwen. Tot slot van de rondleiding lopen we langs de tarbotmoeders. Dave: “Ze zijn zo’n zes kilo zwaar en kunnen tot een halve liter eitjes geven.” Weer een interessant feitje gescoord!
Fruits de Mer op de Oosterschelde
Tijd om aan boord te gaan. Joop en Marina Zoeteweij heten ons in Colijnsplaat welkom op hun Ms. Desiré. Al snel komt er een overheerlijke amuse onze kant op. Oosterscheldekreeft met een mousse van tarbot en een gel van groene curry. Ondertussen varen we langs kreeftenvissers en oesterbedden en spotten we een flinke groep zeehonden. Bij de amuse drinken we Chardonnay van Clos Montblanc. Een Spaans familiebedrijf waarbij inmiddels de vijfde generatie aan het roer staat. Ze voorzien Seafarm van verschillende wijnen die perfect bij de zilte gerechten passen. Frisse, fruitige ‘allemansvrienden’ voor wijnliefhebbers. Goed als aperitief, maar ook als een serieuze wijn bij een hoofdgerecht. We begrijpen dat de lat hoog ligt. Bij een slechte oogst, maakt Clos Montblanc geen wijn.

















Over de smaak van de Chardonnay die we drinken valt gelukkig niet te twisten. Deze valt bij alle aanwezigen in de smaak. Ook als we even later aanschuiven voor de Fruits de Mer. Het hoogtepunt van de dag: van Oosterscheldekreeft en Noordzeekrab tot meshelften, vongole, zeekraal en mosselen. Wat een feestmaal en een prachtige start van het Fruits de Mer-seizoen. Alle aanwezigen zijn het onverdeeld met elkaar eens: wij houden van vis.
Foto’s Mel van Zweeden