Vraag en antwoord

 • Wat is Groôs op Zeêland?

  Groôs is hét digitale koffietafelboek voor trotse Zeeuwen en liefhebbers van Zeeland. Een website waarop verhalen samenkomen. Een website waaruit nieuwe verhalen ontstaan. Mel: “Er gebeurt in Zeeland zoveel meer dan je misschien denkt. Door Groôs leren wij de eilanden ook beter kennen. We komen nu echt overal.” Kim: “We hopen dat onze fotoreportages en interviews Zeeuwen nóg trotser maakt op hun provincie. En de niet-Zeeuwen? Die verrassen we met al het moois dat we hier te bieden hebben. Een beetje jaloers zijn mag!”

 • Wat betekent ‘groôs’?

  1) Trots
  2) Apetrots

  Groôs is een oud-Hollands woord voor trots. Een vergeten woord? Zeker niet! In tegenstelling tot veel provincies in Nederland hoor je het in Zeeland nog vaak. Groôs wordt in Zeeland meestal uitgesproken als ‘hroas’.

 • Wie zijn de makers van Groôs op Zeêland?

  Zeeuwse harten en een hart voor Zeeland. Kim en Mel van Zweeden zijn geboren en getogen in het Zuid-Bevelandse Kapelle. Net als bij oud-dorpsgenoot Annie M.G. Schmidt kriebelde het om een kijkje te nemen buiten de provincie. Na het afronden van hun opleiding Communicatie aan de Hogeschool Zeeland gingen ze dan ook op onderzoek uit. Zo verkenden de zussen Amsterdam, Rotterdam, Mechelen en Londen. Toch maakt niets ze zo gelukkig als de Zeeuwse klei en zilte zeelucht. Je raadt het al. Groôs op Zeêland is uit heimwee ontstaan. Ook is het een ode aan dit prachtige stukje Nederland.

   

  Kim schrijft en Mel fotografeert. Soms wisselen ze van rol. De zussen hadden het niet alleen kunnen doen! Ouders Jan en Els die kranten, weetjes en namen voor ze verzamelen, Pim van der Borgt die de website ontwierp en Jorick de Quaasteniet het logo. Niet te vergeten de prachtige illustraties, getekend door Eveline de Jonge. Kim en Mel ‘bin stikgroôs op ze’! Meer lezen over de makers? Op de Over Groôs pagina vind je meer gedetailleerde informatie.

 • Waarom nu Groôs op Zeêland?

  Waarom nu niet? Zeeland heeft zoveel moois te bieden! Groôs op Zeêland besteedt aandacht aan authentieke tradities en moderne pareltjes. Van de welbekende bolussen en typische klederdracht tot wilde flamingo’s in het Grevelingenmeer en de ondeugende goudsmid uit Middelburg. Echte verhalen. Zeeuwse verhalen. Wil je niks missen? Volg Groôs op Twitter, Facebook en Instagram. En schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief. Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.

   

  Groôs op Zeêland is een uit de hand gelopen hobbyproject van de zussen Kim en Mel van Zweeden. Twee freelance communicatieadviseurs met roots in Zeeland. Voorheen deelden ze hun verhalen en foto’s alleen met familie en vrienden. Op veler verzoek zijn deze Zeeuwse pareltjes nu voor iedereen beschikbaar!

 • Wil je contact opnemen met ‘Groôs op Zeêland’?

  Om contact op te nemen met Kim en Mel kun je het beste een e-mail sturen. De zusjes reageren zo snel mogelijk op je bericht.

 • Wil je samenwerken met Groôs op Zeêland?

  De website van Groôs op Zeêland is sinds januari 2017 online. De Zeeuwse zusjes Kim en Mel focussen zich in het eerste jaar op de vele interviews en fotoreportages die al op hun planning staan. Mocht je een mooi verhaal kennen dat meer aandacht verdient en niet kan wachten, stuur dan een e-mail. Voor andere samenwerkingen kun je naar hetzelfde adres e-mailen. Mel en Kim reageren zo snel mogelijk op je bericht.

 • Wat zijn ‘Boerepronkers’?

  ‘Boerepronkers’ is één van de Zeeuwse benamingen voor Duizendschoon. Deze bloemetjes pronken in de zomermaanden door heel Zeeland op en langs het boerenerf. Ook door heel Zeeland vind je prachtige winkels en bijzondere projecten. Groôs zet de bloemetjes buiten en verzamelt deze ‘Boerepronkers’. Op Groôs vind je onder deze categorie één groot boeket dat blijft groeien.

 • Wie zijn ‘Echte Zeeuw’n’?

  Neppe Zeeuwen bestaan volgens Groôs niet. Toch is er een categorie op de website die ‘Echte Zeeuw’n’ heet. Als je iets zegt of doet, iets dat typisch Zeeuws is, dan zeggen we in de provincie al snel dat je een echte Zeeuw bent. Zo ook op deze website. Je vindt hier mooie, grappige, ontroerende en verrassende verhalen van mensen binnen en buiten de provincie.

 • Wat is ‘Oenger en dorst’?

  Trek in een Zeeuwse bolus met boter? Een biertje van Emelisse en Slot Oostende? Een pannetje ‘mossels’? Een glaasje Appelaere of Perelaere? De Zeeuwse zusjes struinen de eilanden af op zoek naar lekkers. Onder de categorie ‘Oenger en dorst’ maakt Groôs je wegwijs door culinair Zeeland.

 • Wat vind je onder ‘Cultuur snuuv’n’?

  Musea, festivals, monumentale panden, verstopte kerkjes. Wie Zeeland zegt, zegt cultuur. Zo zag Groôs op een koude dag in april gespierde mannen in Schotse rokjes rondlopen in Driewegen. Jaarlijks vind je daar de Highland Games. Of wat dacht je van foodfestival ‘Van die dingen die gebeuren’, georganiseerd door de Ketchupfabriek in Terneuzen? Onder de categorie ‘Cultuur snuuv’n’ laat Groôs je bekende en minder bekende culturele hoogstandjes zien.

 • Wat kun je verwachten van ‘Overnacht’n’?

  Je buik vol van ‘mossels’, rozige wangen van dat ene boterbabbelaarlikeurtje of slaperige oogjes van de strandwandeling? Bijtanken doe je in Zeeland! Groôs toont je onder de categorie ‘Overnacht’n’ de fijnste plekken waar je je ogen toe kunt doen. Van een B&B in een idyllisch haventje tot een charmante blokhut in een boomgaard.

 • Wat is ‘Sjouwen en doen’?

  “Wat valt er vandaag te sjouwen?” De Zeeuwse zusjes van Groôs weten niet beter. Ze verkennen al jaren alle hoeken en gaten van de provincie. Wat jij allemaal kunt doen in Zeeland, sommen zij op onder deze categorie. Denk aan de mooiste plekken voor een strandwandeling en het ontdekken van de weinige getijdenhaventjes die Zeeland nog telt. Mel zorgt voor het fotoverslag. Kim vult deze aan met Zeeuwse weetjes en geheimen. Wat ga jij vandaag sjouwen?

Maandelijks Zeeuwse pareltjes in je mailbox?